Rozpraskané sušenky neboli crinkles s citronovou příchutí jsou další, zajímavou a osvěžující variantou známějších čokoládových crinkles (recept zde). Vyzkoušejte je a uvidíte sami. :)

na cca 20ks si připravte:

  • 225g másla
  • 200g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • kůru z jednoho citronu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • vanilkový extrakt
  • špetku soli
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 250g hladké mouky
  • špetku žlutého barviva (není nutné)

  • moučkový cukr na obalení

V jedné míse vyšlehejte změklé máslo spolu s cukrem do pěny. Přidejte vejce, asi půl lžičky vanilkového extraktu a vše spojte. Dále do těsta přidejte kůru oškrábanou z jednoho citronu a asi tři lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Pokud máte rádi výraznější a ostřejší chutě, můžete šťávy přidat o trochu více, budete pak ale muset přidat i více mouky.

Pokud si přejete, aby bylo na sušenkách na první pohled patrné, jakou mají příchuť, můžete do těsta přidat trošičku žlutého potravinového barviva. Já jsem přidala opravdu malou špetku práškového barviva.

Ve vedlejší míse smíchejte suché ingredience, tedy hladkou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli. Tuto suchou směs pak důkladně zapracujte do těsta a to nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.

Rozehřejte troubu na 175°C a z vychladlého těsta tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu (těsto by mělo vystačit na cca dvacet sušenek). Každou kuličku bohatě obalte v moučkovém cukru a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechávejte mezi nimi dostatečný prostor.

Pečte sušenky přibližně 13-15 minut, poté je vyndejte a nechte vychladnout na mřížce. Hotové sušenky by měly být krásně rozpraskané na povrchu a vláčné uvnitř.

Přeji dobrou chuť!

Ze stejného těsta jsem upekla také pár menších sušenek, nebyly už sice tak pěkně rozpraskané, ale na chuti jim to naštěstí neubralo. :)