Tato francouzská dobrota mi naprosto učarovala. Je krásná na pohled, její výroba mě baví a také mě samozřejmě moc těší všechny ty pozitivní ohlasy okolí. Je tvořena malými kuličkami z odpalovaného těsta plněnými vanilkovým krémem, které jsou k sobě slepeny karamelem do tvaru kužele. Croquembouche je zvlášť vhodný pro slavnostní příležitosti.

Budete potřebovat:

  • 250ml vody
  • 100g másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 170g polohrubé mouky
  • 30g cukru
  • 4 střední vejce

  • 4 žloutky
  • 130g cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200ml mléka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 200g změklého másla

  • cca 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 2 lžíce vody

Recept na profiterolky (a odpalované těsto obecně) naleznete zde.

Jako náplň připravte žloutkový krém s pravou vanilkou. Čtyři žloutky, lžíci mouky, 130g cukru a jeden rozpůlený vanilkový lusk povařte ve 200ml mléka do zhoustnutí. Nechte vychladnout následně do krému vmíchejte půlku másla. Přípravu krému si také můžete usnadnit použitím práškového pudinku. V půl litru mléka rozmíchejte dvě balení pudinku, přidejte cukr podle chuti (odpalované těsto není sladké, takže krém klidně může být i sladší) a do vychladlého pudinku pak zašlehejte změklé máslo.

Profiterolky plňte krémem za použití cukrářského sáčku a zdobicí špičky. Profiterolku špičkou vždy propíchněte a natlačte dovnitř trochu krému.

Dále si připravte karamel, kterým budete kuličky slepovat. Na pánev vsypte asi půl hrnku cukru a přidejte zhruba dvě lžíce vody. Pomalu cukr nechte rozehřát, od středu Vám začne zlátnout a vznikat karamel. Karamel nemíchejte žádnou vařečkou ani jiným náčiním, pouze pánvičku různě nahýbejte a otáčejte, aby se rozpustil veškerý cukr.

Do rozpuštěného karamelu namáčejte jednitlivé profiterolky a rovnou je lepte na talíř, na kterém budete chtít croquembouche podávat. Postupujte rychle (karamel rychle chladne a tvrdne) a velmi opatrně. Karamelové popáleniny jsou nepříjemné, věřte mi. :) Pokud Vám toto množství karamelu nebude stačit, prostě do pánve přisypte další cukr a ten nechte opět rozpustit.

Kuličky vrstvěte na sebe do tvaru kuželu a na závěr celé dílo ještě ozdobte “karamelovou pavučinkou”. Ta se nejlépe vytváří z chladnoucího karamelu, který už je lehce tahavý. Bohužel nevím, jestli existuje nějaká vychytávka, kterak pavučinku udržet co nejdéle, ale ta moje se vždy v teple rozpustí a zmizí. Můžete také lžicí tvořit různé karamelové “cákance” na pečicí papír, nechat je ztuhnout a poté je použít k ozdobení.

Hotový croquembouche můžete okamžitě podávat. :)

Přeji dobrou chuť! 

Sharing is caring!