Pokud rádi pečete a chcete, aby chutě hotových dezertů a moučníků byly co nejintenzivnější a nejlepší, bez kvalitního vanilkového extraktu se prostě neobejdete. Dá se samozřejmě koupit (pozor, nepleťte si ho s umělým vanilkovým aromatem), ale větší radost Vám udělá, když si ho vyrobíte sami doma. :) Inspiraci jsem našla na blogu Chutě světa.

Budete potřebovat:

  • vodku
  • vanilkové lusky
  • uzavíratelnou láhev
  • ostrý nožík

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa každých 100ml vodky doporučuji použít nejméně jeden vanilkový lusk. Vanilkové lusky kupte raději na internetu, z nějakého ověřeného obchodu buď přímo pouze s vanilkovými lusky nebo s kořením. Lusky, které prodávají v obchodech, většinou bývají vyschlé, leží tam buhvíjak dlouho, a navíc se v intenzitě vůně nedají srovnávat s těmi opravdu kvalitními, masitými lusky. Já jsem použila vanilkové lusky z Indonésie (zůstalo mi ještě balení z Madagaskaru a vanilka Tahitensis, taktéž z Indonésie).OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výroba je tak jednoduchá, že jednodušší už ani být nemůže. :) Každý lusk podélně rozkrojte, ale ne úplně. Na jednom konci by měl zůstat spojený, tak, jak vidíte na obrázku níže. collagebh

Takto připravenou vanilku nastrkejte do připravené skleněné láhve (zrníčka neseškrabávejte) a zalijte čistou vodkou. Poté už jen zašroubujte víčko (použila jsem láhev s korkovým špuntem, ale snad se práce zadaří i tak :) a nechte lusky po dva měsíce louhovat. Během té doby láhev neotvírejte, ikdyž budete určitě zvědaví, pouze s ní občas zatřepejte.collagej

Na první fotce vidíte budoucí extakt přímo po zalití, na druhé fotce asi po hodině louhování a na třetí fotce po čtyřiadvaceti hodinách. Jsem zvědavá, jak moc barva ještě zintenzivní po těch dvou měsících. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHotový extrakt se jistě bude hodit i jako milý dárek pro Vám blízkého pekaře. :) OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Přeji příjemné a voňavé pečení! OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!