Grissini jsou tradiční italské chlebové tyčky. Dají se jíst samotné, podávájí se také jako příloha k různým teplý i studeným pokrmům nebo se třeba namáčí do dipu. Jsou určeny k rychlé spotřebě, to znamená, že nejlepší jsou v den upečení. :)

Na přibližně 30-50 tyčinek (zálaží, jak silné tyčinky uděláte) si připravte:

  • 620g hladké mouky
  • 390ml vody
  • 1/2 droždí
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 30ml olivového oleje
  • tymián (olivy, kmín, seznam,…)

dip ze sušených rajčat:

  • 200g sušených rajčat v oleji
  • 200g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čsrstvé bazalky

Suroviny smíchejte a vytvořte hladké těsto. Opět je potřeba ho pořádně propracovat, nemělo by se lepit. Uhnětené těsto dejte na dvě hodiny kynout na teplé místo.

Tyčinky můžete různě ochutit. Buď můžete uválené, ještě neupečené tyčinky na plechu posypat nasekanými bylinkami, kmínem, sezamem a podobně, anebo můžete koření (ale třeba i nasekané olivy!) přidat rovnou do těsta. Tak to dělám já, je to pohodlnější, protože v prvním případě pak tyčky celkem drobí, když z nich koření odpadává. Nejvíce mi zachutnal tymián, proto jsem ho použila v tomto receptu.

collage.

Vykynuté těsto si rozdělte na stejně velké kousky a z těch válejte tyčky dlouhé přes celý plech, tedy okolo 30cm. Pokud chcete tyčky, které se budou podobat spíše pečivu a budou uvnitř měkké, uválejte jich méně a více silné. Pokud chcete, aby více křupaly, tvořte tenčí. :) Těsto můžete také rozválet a jednotlivé tyčky z něj rádýlkem vykrajovat, ale první způsob tvoření je mi sympatičtější. Tyčinky jsou pak hezky nepravidelné. A zabaví se i děti. Jen si dejte pozor, aby v nich nebyla moc slabá místa, mohla by se připalovat.

P1202742.

Když máte tyčky uválené, rozehřejte troubu a poté je pečte na 200°C, asi 20-25 minut. Čím déle budete tyčinky péct, tím více budou křupat. P1202775.

P1202767.

Dip připravte tak, že sušená rajčata rozmixujete (bez oleje), k nim přidejte utřený česnek a přimíchejte zakysanou smetanu. Naposledy do dipu přidejte nasekanou bazalku. Dobrou chuť!

Sharing is caring!