Grissini jsou tradiční italské chlebové tyčky. Dají se jíst samotné, podávájí se také jako příloha k různým teplý i studeným pokrmům nebo se třeba namáčí do dipu. Jsou krásně křupavé, uvnitř přesto měkké jako pečivo. Ale pozor, jsou určeny k rychlé spotřebě, to znamená, že nejlepší je sníst je ještě teplé nebo maximálně do dvou hodin po upečení. Později už nekřupou a není to ono. :)

Na přibližně 30 tyčinek si připravte:

  • 620g hladké moukyP1202693.
  • 390ml vody
  • 1/2 droždí
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 30ml olivového oleje
  • tymián (olivy, kmín, seznam,…)

Suroviny smíchejte a vytvořte hladké těsto. Opět je potřeba ho pořádně propracovat, nemělo by se lepit. Uhnětené těsto dejte na dvě hodiny kynout na teplé místo.

Tyčinky můžete různě ochutit. Buď můžete uválené, ještě neupečené tyčinky na plechu posypat nasekanými bylinkami, kmínem, sezamem a podobně, anebo můžete koření (ale třeba i nasekané olivy!) přidat rovnou do těsta. Tak to dělám já, je to pohodlnější, protože v prvním případě pak tyčky celkem drobí, když z nich koření odpadává. Nejvíce mi zachutnal tymián, připadá mi, že se k Itálii dobře hodí, proto jsem ho použila v tomto receptu.

collage.

Vykynuté těsto si rozdělte asi na 30 kusů a válejte tyčky dlouhé přes celý plech, tedy okolo 30cm. Počet tyček jsem uvedla orientačně, ale z polovičního množství surovin jsem upekla 15 tyčinek. Těsto můžete také rozválet a jednotlivé tyčky z něj rádýlkem vykrajovat, ale první způsob tvoření je mi sympatičtější. :) Tyčinky jsou pak hezky nepravidelné. A zabaví se i děti. Jen si dejte pozor, aby v nich nebyla moc slabá místa, mohla by se připalovat.

P1202742.

Když máte tyčky uválené, rozehřejte troubu a poté je pečte na 200°C, asi 20-25 minut. Dobrou chuť!P1202775.

 

 

P1202767.

Sharing is caring!