Letos jsem ochutnala kokosové linecké cukroví v rámci sestřiny brigády, pracuje jako hosteska a měla za úkol péct cukroví z kupovaného těsta (přiznávám, že jsem dosud nevěděla, že se těsto na cukroví dá koupit :)). Ale moc mi chutnalo a rozhodla jsem se, že ho letos také upeču. Při hledání receptu jsem ale nacházela samé extrémně dietní verze, což jsem nechtěla… Takže jsem si upravila jiný recept a experiment se celkem podařil. :)

Připravte si:

  • 100g másla
  • 45g panenského kokosového oleje
  • 40g strouhaného kokosu
  • 70g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 210g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Ke změklému máslu (přimlouvám se za skutečné máslo, v cukroví, ale nejen v něm, je kvalita znát) přisypte strouhaný kokos, trochu ho zapracujte, a poté přidejte moučkový cukr a kokosový olej. Dodá cukroví skutečně voňavé kokosové aroma, navíc sušenky ještě více zjemní, prostě jsem si ho hodně oblíbila. :) 

Dále do těsta vyklepněte jedno celé vejce a nakonec přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zpracujte hladké těsto, to zabalte do potravinové fólie a nechte ho alespoň hodinu odpočívat v lednici. 

Těsto pak vyválejte na dostatečně pomoučeném vále a vykrajujte libovolné tvary. Těsto je křehké, ale přesto se s ním pracuje dobře, šla na něj použít i tato vykrajovátka s razítky.

Pečte při 170°C pár minut dokud u sušenek nezrůžoví okraje. Nikdy netuším, co jak dlouho peču… :) Protože je v těstě poměrně málo cukru, můžete každý kousek ještě obalit v moučkovém cukru (dokud je cukroví horké). Také ho můžete slepit marmeládou jako klasické linecké sušenky. 

Dobrou chuť!

Sharing is caring!