Lesy jsou teď plné borůvek! Alespoň tedy u nás na severu. Také už jste se vydali do lesa pár litrů nasbírat? :) Je to sice dřina, ale procházka lesem je krásná a na koláč zase tolik borůvek nepotřebujete. Pokud se Vám nechce ohýbat hřbet k borůvčí a stát se případným hostitelem pro klíšťata (ve třech lidech jsme si domů odnesli čtyři kousky), kupte si borůvky někde u stánku a máte to bez práce! :)

Na dva větší koláče budete potřebovat:

první kvas:

  • 50g žitného kvásku
  • 110g žitné celozrnné mouky
  • 110g vody

na těsto:

  • 200g vzniklého kvásku
  • 250g pšeničné mouky
  • 20g oleje
  • 30g medu
  • 200ml mléka
  • špetku soli
  • asi 1l čerstvých borůvek

na drobenku:

  • cca 120g hrubé mouky
  • 100g krystalového cukru
  • 100g másla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kynuté koláče jsem zatím vždycky pekla jen z droždí. Tentokrát mi ale droždí došlo, do obchodu se mi nechtělo, tak jsem se rozhodla pro kváskovou variantu. Tohle byl vlastně můj první recept s kváskem nasladko. Byl dobrý, možná o trochu tužší než klasický drožďový koláč, ale přesto recept toto léto určitě ještě několikrát zopakuji. Pokud máte chuť na kynutý koláč s drobenkou, ale s kváskem nepracujete, můžete použít tento recept. Pokud byste si chtěli založit svůj vlastní kvásek, můžete použít tento návod.

Kvásek si zadělejte večer před dnem, kdy hodláte koláč upéct. Kvásek, který máte v lednici, smíchejte s celozrnnou moukou a vlažnou vodou. Mísu zakryjte potravinovou fólií nebo víkem a směs nechte přes noc pracovat někde na teplém místě.

Ráno bude kvásek vypadat podobně jako na fotkách níže (na nakrmení kvásku jsem použila hrubší mouku, tak možná bude Váš kvásek o trochu hladší). Odvažte si přesně 200g kvásku, zbytek uložte opět do lednice. Přidejte všechny další ingredience a v robotu zpracujte těsto (ručně to jde samozřejmě také).

collauhge

Těsto nechte opět asi dvě hodiny kynout. Poté už je hotové a můžete s ním začít pracovat.

Těsto si rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte poměrně tenkou placku. Válela jsem těsto přímo na pečicím papíru, aby se mi při přesunu z válu nepotrhalo. Koláče pak hustě posypte borůvkami a nechte je ještě chviličku kynout.collagepu

Zatím si můžete připravit drobenku. Pokud chcete mít koláč o trochu zdravější, můžete použít jiné druhy mouky, třtinový cukr a podobně. Já jsem ale měla chuť na klasickou “žmolenku”. :) Tedy hrubá pšeničná mouka, krystalový cukr a máslo, všechny ingredience v přibližně stejném množství (já dávám o trochu více mouky, aby byla drobenka křupavá a při pečení se tolik neroztekla).

Připravený koláč posypte drobenkou, okraje potřete rozšlehaným vejcem a můžete ho dát péct. :) Pekla jsem při 175°C dokud nebyla kůrka zlatavá.collazéuge

Dobrou letní chuť Vám přeji!OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!