Jste-li milovníky čokolády, je tento recept určen přímo pro Vás. :) Tenhle dort je totiž čokolády plný. Má hutný, intenzivní korpus, který pokrývá jemná, sametová čokoládová ganache. Úplně se rozplývá na jazyku…

Na menší dort o průměru 18cm si připravte:

  • 100g kvalitní tmavé čokolády
  • 125g másla
  • 1/2 lžíce instantní kávy
  • 50ml mléka
  • 125g hladké mouky
  • 20g holandského kakaa
  • 125g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • vanilkový extrakt
  • 80g zakysané smetany

na čokoládovou ganache:

  • 75g tmavé čokolády
  • 75g mléčné čokolády
  • 75g zakysané smetany
  • 25g másla

Nejprve si připravte čokoládový korpus. Tmavou čokoládu spolu s máslem, mlékem a instantní kávou nechte rozehřát ve vodní lázni. Vše stále stěrkou míchejte, aby Vám vznikla krásně hladká hmota bez hrudek.

Tuto rozehřátou hmotu přesuňte do mísy a nechte chviličku vychladnout. Poté k ní prosijte holandské kakao a hladkou mouku. Do těsta nepřidáváme žádný kypřicí prášek, protože chceme mít korpus pořádně hutný. Dále přidejte krystalový cukr, vejce, vanilkový extrakt (zde není až tolik potřebný, ale dodá moučníku další chuťový rozměr). Nakonec do těsta vmíchejte zakysanou smetanu a vytvořte hladké těsto.

To přelijte do vymazané dortové formy a pečte při 160°C asi 40 minut (na dobu pečení se tolik neohlížejte, opravdu každá trouba peče jinak, proto korpus raději kontrolujte zapichováním špejle do jeho středu).

Po vytažení z trouby korpus vyndejte z dortové formy, obraťte dnem vzhůru a nechte chladnout. Během toho se pusťte do přípravy krému neboli čokoládové ganache. Je to velice snadné a rychlé. Opět ve vodní lázni nechte rozehřát kousek másla, zakysanou smetanu, tmavou víceprocentní čokoládu a mléčnou čokoládu (jak vidíte, využila jsem zbytky z Velikonoc, konkrétně zajíce :), při zpracovávání čokoládových figurek si vždy dávejte pozor na složení, aby byla čokoláda kvalitní a s dostatečně vysokým obsahem kakaa). Opět vše míchejte, dokud se Vám nevytvoří sametově hladká čokoládová hmota bez hrudek.

Ganache také nechte chvíli vychladnout a pak ji nejlépe dortovým nožem rozetřete na dort. Lépe bude vypadat, když se nebudete snažit mít povrch hladký a rovný, ale naopak. Zkuste nožem krém roztírat do různých spirálek a kroužků, lesknoucí se čokoládové záhyby budou lákat k ochutnání více. :) 

Dort můžete téměř ihned podávat. Pokud ho dáte zchladit do lednice, čokoláda ztuhne a nebude už tolik lahodná. Lepší je dort podávat při pokojové teplotě.

Dobrou chuť! :)