Měkké perníčky s královskou polevou
Perníčky se obvykle pečou pár týdnů před Vánocemi, aby stihly změknout. Pokud jste to letos nestihli, nevadí, tady máte recept na perníčky, které budou měkké a výborné ihned. Stejný recept už tu na blogu mám, ale ve velikonoční verzi, pojďme si je připomenout i o Vánocích! :)
Připravte si:
- 100g másla
- 200g moučkového cukru
- 4 lžíce medu
- 3 vejce
- 4 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky jedlé sody
- 600g hladké mouky
- trochu kakaa na obarvení
Královská poleva:
- 1 bílek
- asi 170g moučkového cukru
- lžičku vanilkového extraktu (nebo citronové šťávy)
- potravinářské barvivo
V hrnci si rozehřejte máslo s cukrem a medem a pořádně vše promíchejte, aby ve vzniklé kašičce nebyly hrudky. Směs si přelijte do mísy, nechte chvíli zchladnout a přidejte k ní perníkové koření a vejce. Nakonec postupně přisypávejte mouku předem smíchanou se sodou a asi lžičkou kakaa (pokud chcete mít perníčky tmavší, tak dejte kakaa klidně více). Vše promíchejte, asi budete muset zapojit ruce. :) Zpracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice. Alespoň na půl hodiny, ale klidně i do druhého dne.
Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát a vykrajujte vánoční tvary, perníčky dávejte na plech vyložený pečicím papírem v přiměřené vzdálenosti od sebe, zvětší svůj objem.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi deset minut. Ale doba pečení je hodně individuální, záleží na velikosti Vašich perníčků a jejich tloušťce, proto je často kontrolujte.
Ihned po vyndání z trouby je potřete slabou vrstvou rozšlehaného vejce, budou pak mít krásně lesklý povrch.
Pro zdobení perníčků jsem letos použila tzv. královskou polevu, kterou už možná také z mého blogu znáte. :) Je o něco tekutější než poleva, jakou se perníčky obvykle zdobí. Sice se mi moc líbí všechny ty krajkové motivy, které šikovné cukrářky svedou, ale já bohužel tak zručná nejsem, proto mi více vyhovuje tato poleva… Nejlépe se připravuje v robotu. Bílek v něm smíchejte s přesátým moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem (dá se použít i citronová šťáva, ale mně více chutná vanilková příchuť). Nešlehejte tak dlouho jako při výrobě klasické bílkové polevy. Nemohu Vám zaručit, že 170g cukru je to správné množství, záleží na velikosti vaječného bílku, který použijete. Poleva by měla být tekutější, ale ne zase tolik, aby nedržela tvar… Věřím, že sami přijdete na tu správnou konzistenci! :)
Přeji dobrou chuť!