Tento recept mě naprosto uchvátil. :) Medovníčky jsem ochutnala před pár dny na návštěvě u našich přátel a byly úžasné! Chutí se hodně podobají klasickému velkému medovníku, který si velká většina naší rodiny oblíbila (recept zde). Takže bylo jasné, že do svého repertoáru budu muset zařadit i tyto malé medovníčky, protože budou mít velký úspěch. :)

Medovníčky po upečení potřebují pár dní odpočívat, aby dostatečně změkly a zvláčněly, takže pokud je plánujete zařadit mezi vánoční cukroví, máte nejvyšší čas začít! Nebudu lhát, není to rychlý recept, ale výsledek za trochu námahy nepochybně stojí!

Na 40-50ks si připravte:

  • 120g másla
  • 100g medu
  • 140g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky sody
  • 500 g hladké mouky
  • 1 karamelové salko
  • 250g másla
  • povidla
  • drť z pár korpusových koleček
  • vlašské ořechy

Změklé máslo zpracujte spolu s medem, moučkovým cukrem a dvěma vejci do řidšího těsta. Nakonec přisypte hladkou mouku smíchanou s jedlou sodou a vše hněťte tak dlouho, dokud Vám nevznikne hladké těsto. To pak zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice. Ideálně do druhého dne, ale pokud Vás tlačí čas, bude stačit i půlhodina. :)

Uleželé těsto vyválejte na tenký plát, třeba jako když se chystáte na linecké cukroví, a vykrajujte menší kolečka. Vykrajovala jsem skleničkou na sekt, měla menší průměr než moje ostatní kulatá vykrajovátka. Z těsta jsem vykrájela šest plechů koleček.

Kolečka pečte na 175°C, asi šest až osm minut, dokud nebudou mít krásnou medovou barvu. Jak vidíte, v troubě trochu povyskočí a stanou se z nich jakési placaté piškoty. :)

Pár koleček si dejte stranou, použijete je na obalení (rozemlela jsem necelé dva plechy). Na každý dortíček budete potřebovat tři piškoty. První vždy potřete povidly, druhý krémem, který jste vyšlehali ze změklého másla a zkaramelizovaného salka (není podmínkou, také jsem použila obyčejné). Pokud budete mazat opravdu poctivě, možná Vám krém nebude stačit… Také musím většinou přidělat. Medovníček zakončete třetím piškotem. Tyto věžičky dejte asi na hodinu ztuhnout lednice, aby se Vám při obalování nerozjížděly.

Mezitím si rozemelte korpusy, které jste si předtím dali stranou, a spolu s nimi rozdrťte ještě asi dvě hrsti vlašských ořechů.

A nyní nastává nejhorší část přípravy… :) Zpevněné medovníčky jedne po druhým pomažte ze všech stran krémem ze salka a másla a obalte v drti korpusů a ořechů. Hotové medovníčky opět dejte do lednice a za pár dní budou krásně uleželé. 

Dobrou medovou chuť přeji! :)

Sharing is caring!