Valentýn a čokoláda k sobě patří stejně jako léto a slunce. :) Čokoládová pěna je luxusní dezert plný lahodné čokoládové chuti a skvěle se hodí jako sladká tečka romantické večeře. Vyberte si jeden z následujících způsobů, jak si ji vychutnat ještě lépe. Buď se sladkými jahodami nebo s pikantním chilli kořením.

Na 2 porce si připravte:

  • 160g tmavé čokolády s nejméně 70% kakaa
  • lžíce másla
  • 2 čerstvá vejce
  • 2 lžíce alkoholu
  • 60ml vody
  • moučkový cukr na přislazení
  • jahody
  • zakysaná smetana
  • chilli koření

FotorCreatedDo misky nalámejte čokoládu, přidejte máslo, vodu a dvě lžíce alkoholu. Ten není nutný, ale dodá pěně šmrnc, já jsem dala karibský rum. Čokoládu byste měli použít opravdu kvalitní, s minimálním obsahem kakaa 70%, je to základ celého receptu. Použila jsem čokoládu od českého výrobce Carla, opět je bez palmového oleje, obsahuje kakaové máslo a krásně při lámání křupe, což by dobrá čokoláda měla.

Misku pak vložte do vodní lázně a za neustálého míchání nechte čokoládu rozehřát. Poté do ní přimíchejte žloutky z čerstvých vajec a bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Pokud máte rádi sladší chutě, můžete si ještě čokoládu dle chuti osladit moučkovým cukrem. Podle mě je to ale škoda, nevynikne potom ta intenzivní hořkost čokolády. Nakonec jemně vmíchejte do čokoládové směsi i sníh.collage.collaijpijge.

Pěnu opatrně přesuňte do skleniček nebo hrníčků, ve kterých ji budete servírovat a dejte do lednice ztuhnout. Ideální jsou koktejlové (v-shape) nebo zmrzlinové skleničky, ale lze použít i větší skleničky na víno nebo šálky.

Ozdobit můžete pěnu čím chcete, to už záleží pouze na Vaší fantazii a chuti. Protože manžel miluje jahody, ozvláštnila jsem jeho porci rozmixovanými jahodami a lžicí zakysané smetany. P2063650.

P2063658.Já mám radši výraznější a pikantnější chutě, tak jsem si svou pěnu ozdobila špetkou chilli koření. To také můžete přimíchat do pěny už během zašlehávání žloutků.

Dobrou chuť!P2063674. P2063675.

Sharing is caring!