Původně jsem ani neměla v plánu psát recept na velikonoční cupcaky, valí se na nás teď ze všech stran. :) Pak jsem ale ve starém čísle Apetitu narazila na tyto roztomilé zaječí dortíky a vzala jsem si inspiraci. Dá se říci, že jsou tyto cupcaky trochu odlehčené, protože část ingrediencí je nahrazena mrkví a krém je vyroben převážně z čerstvého sýru, jsou krásně nadýchané a nejsou suché. A dětem se budou líbit!

Na 15 cupcaků si připravte:

  • 4 vejce
  • 200g cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 240ml slunečnicového oleje
  • 260g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 250g nastrouhané mrkve
  • cca 50ml mléka

krém:

  • 250g čerstvého sýra typu gervais nebo lučina
  • 100g másla
  • 100g moučkového cukru

zaječí uši (postup výroby měkkých perníčků zde):

  • 25g másla
  • 60g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 150g hladké mouky
  • trochu kakaa na obarvení

poleva:

  • 1 bílek
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 150-200g moučkového cukru
  • potravinářské barvivo

Příprava těchto dortíků je možná trochu zdlouhavá, ale stojí za to, takže pokud nemáte žádné plány na odpoledne, hurá do pečení!

Nejprve si upečte muffiny. Troubu zapněte na 175°C, připravte si formičky na muffiny, které můžete vyložit papírovými košíčky. Vejce spolu s cukrem vyšlehejte do světlé pěny a přilijte olej. V další míse smíchejte všechny zbývající suché ingredience, tedy mouku, sodu, kypřicí prášek, skořici a sůl. Obě směsi poté smíchejte dohromady a nakonec do těsta přisypte asi tři nastrouhané mrkve. Těstem naplňte muffinové formičky a dejte péct na asi 20-25 minut. Upečené muffiny nechte na mřížce vychladnout.

mrkvové cupcakes

Než se muffiny upečou, připravte si krém. Společně vyšlehejte dohladka změklé máslo, gervais a moučkový cukr. Asi bude lepší vzít si na pomoc elektrický šlehač, ten si s hrudkami poradí rychleji. Hladký krém přendejte do zdobicího sáčku a dejte do lednice ztuhnout, bude se s ním lépe pracovat.

mrkvové cupcakes

Dále si připravte zaječí uši. :) V původním receptu byly upečené ze sušenkového těsta, já jsem je tvořila z perníku. Perníčky jsou u nás doma oblíbené a myslím, že se ke cupcakům hodí více. Bylo ale celkem těžké přijít na to, jak vykrajovat tvar zaječích uší. zkoušela jsem různá vykrajovátka, která mám k dispozici, ale nebylo to ono. Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem si na plát těsta vyznačila horní obloučky srdíčkovým vykrajovátkem a pak jsem podle oka dovykrájela zbytek. mrkvové cupcakes

Popis přípravy perníčků, které jsou ihned měkké, i bílkové polevy na ozdobení naleznete zde.

mrkvové cupcakes

Když už máte vše připravené, tedy muffiny upečené, krém vychlazený a perníčky ozdobené, můžete se vrhout do konečné úpravy cupcaků. Zdobicím sáčkem vytvořte krémovou čepici na každém z muffinů a dejte je opět na chvíli do lednice, aby krém ztuhl. Možná to nebude potřeba, ale u nás doma máme hodně teplo. :) Po pár minutách můžete ve zdobení pokračovat. Doprostřed krému zapíchněte uši a cukrovými ozdobami vytvořte nos a oči. Použila jsem cukrová srdíčka a čokoládové pecky. mrkvové cupcakesPoté už je zaječí armáda hotová a můžete ji servírovat. :)

Dobrou chuť!

mrkvové cupcakes

mrkvové cupcakescupcakes

Sharing is caring!