Paris-Brest jsou tradiční francouzské dezerty z odpalovaného těsta ve tvaru věnečků sypaných plátky mandlí, obvykle se plní žloutkovým krémem, který může mít čokoládovou nebo klasickou vanilkovou příchuť. Tento dezert vznikl v roce 1910 jako připomenutí cyklistického závodu Paris-Brest-Paris, který vznikl v roce 1891. Jejich kulatý tvar má symbolizovat právě cyklistické kolo.

Na cca dva plechy věnečků si připravte:

  • 250ml vody
  • 100g másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 170g polohrubé mouky
  • 30g cukru
  • 4 střední vejce

krém:

  • 480ml mléka
  • 1 vanilkový lusk (nebo extrakt)
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 30g hladké mouky
  • 60g čokolády
  • 20g změklého másla

Ze všeho nejdřív si připravte odpalované těsto (recept zde). Těsto nanášejte cukrářským sáčkem s hladkou špičkou na plech dle obrázků níže. Vytvářejte tedy věnečky ve dvou vrstvách a případné nerovnosti a kazy napravte vlhkým prstem nebo lžičkou namočenou ve vlažné vodě.

Věnečky bohatě posypte plátky mandlí a dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C. Při této teplotě je pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 170°C a dopékejte ještě přibližně půl hodiny (podle velikosti). Jakmile budou věnečky hotové, tedy zlatavě hnědé a nafouknuté, troubu vypněte a asi deset minut je nechte uvnitř odpočívat při otevřených dvířkách.

Poté věnečky vyndejte z trouby a každý z nich na straně propíchněte nožem, aby unikla přebytečná pára.

Než Vám korpusy vychladnou, připravte žloutkový krém. Čtyři žloutky smíchejte s cukrem, k nim přidejte vanilkový extrakt. Na sporáku zatím ohřejte mléko, ve kterém nechte rozpustit kvalitní hořkou čokoládu. Pokud se rozhodnete místo extraktu přidat čerstvý vanilkový lusk, přidejte ho do mléka spolu s čokoládou. Horké mléko (ne vroucí) poté vlijte za stálého míchání ke žloutkům. Opravdu je důležité vlévat mléko pomalu a stále míchat, aby se žloutky nesrazily.

Směs pak vraťte do hrnce či rendlíku a opět nechte na sporáku zahřát a sledujte, jak začne krém houstnout. Ve chvíli, kdy bude mít požadovanou hustotu, krém odstavte, nechte chviličku vychladnout a nakonec do něj přimíchejte změklé máslo. Krém přikryjte potravinovou fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup, a dejte ho odležet do lednice. Po vychladnutí bude mít krém pevnější konzistenci.

Vychladlé korpusy přeřízněte napůl a ztuhlý krém přesuňte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. Každý věneček naplňte několika kopečky krému, přikryjte vrškem korpusu a před podáváním nechte opět věnečky vychladit v lednici.

Paris-Brest podávejte hojně posypané moučkovým cukrem.

Přeji dobrou chuť! 

Sharing is caring!