Tartaletky jsou úžasný vynález. Jsou krásné, výborné (přiznávám, že ty moje tentokrát spíše dobře chutnají než vypadají) a můžete je naplnit čím Vás napadne. Čokoládou, smetanovým krémem, ovocem,… Použít jako náplň slaný karamel je klasika, ale nikdy nezklame. Alespoň tedy mě ne. :)

Na korpusy budeme potřebovat následující suroviny (na cca 20 kusů):

  • 150g hladké mouky
  • špetku soli
  • 75g cukru krupice
  • 75g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci vody

Smícháme mouku s cukrem a solí, přídáme rozehřáté máslo a zpracujeme jakousi drobenku. Poté přidáme žloutek a vodu (pokud bude těsto hodně drobivé, přidáme ještě trošku vody), suroviny pořádně zapracujeme a dáme odležet do lednice alespoň na půl hodiny.

Někdo tartaletky do formiček namačkává, já jsem si ale těsto tentokrát vyválela a vykrajovala, aby měly tartaletky hladké okraje. Ve formě ještě dna korpusů propíchneme vidličkou, aby se nevytvořily velké boule. Poprvé jsem dnes pekla v nové formě, takže jsem ještě neměla vyzkoušený vhodný rozměr pro vykrajování a tartaletky mám dost nízké. Příště použiji vykrajovátko (tedy skleničku :) s větším průměrem. Pokud nemáte formu přímo na tartaletky, můžete použít například i formu na muffiny, malé zapékací misky nebo formičky na košíčky.

Korpusy vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, asi na deset minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Když máme korpusy upečené, připravíme si karamel. Na ten budeme potřebovat:

  • 220g krupicového cukru
  • 50ml vody
  • 1 lžíci sirupu (zlatého, agávového, lže použít i med)
  • 50ml 33% smetany ke šlehání
  • 40g slaného másla (nebo osoleného obyčejného másla)

2P1041573Do hrnce vsypeme cukr, přidáme vodu a sirup. Pomalu zahříváme. Jakmile se objeví bubliny, nesmíme už směs zamíchat nebo se začnou tvořit hrudky. Pomalu tak karamel zahříváme až do 160°C (pokud nemáte cukrářský teploměr, směs stáhněte ze sporáku ve chvíli, kdy se zbarví do zlatohnědé barvy). Ihned poté do karamelu opatrně zašlehejte máslo se smetanou. Karamelem ihned tartaletky naplňte a nechte vychladnout.

 

Hotové tartaletky můžete ozdobit drcenými ořechy, hrubou solí nebo čokoládou.

Dobrou chuť!

Sharing is caring!