Tres leches je španělský moučník tvořený piškotovým korpusem, který se prolévá třema druhy mléka, odtud získal svůj název (Tři mléka neboli Třímlékový dort). Je tím pádem opravdu hodně vláčný a dobrý. :) Existuje více jeho variant, například čokoládový tres leches, kokosový, kávový… Tady máte recept na základní verzi ze světlého piškotu dozdobenou šlehačkou a mandlovými plátky.

na zapékací formu nebo pekáček o rozměrech 30x30cm budete potřebovat:

  • 120g másla
  • 230g cukru
  • 5 vajec
  • 170g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • vanilkový extrakt

  • 120ml plnotučného mléka
  • 350g kondenzovaného mléka
  • 375g salka

  • 400ml smetany ke šlehání
  • vanilkový extrakt
  • mandlové plátky

Máslo a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Dejte si záležet, korpus musí být hodně nadýchaný, aby dobře vsákl celou mléčnou polevu. Přidejte vejce, poté po částech vsypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přidejte trochu vanilkového extraktu. Těsto vlijte do formy a pečte asi půl hodiny při 175°C.

Mezitím smíchejte všechny druhy mléka, tedy plnotučné a kondenzované neslazené i slazené. :) Prošlehejte je tak, aby se spojila a tuto mléčnou směs vlijte na vychladlý piškotový korpus. Ten pak překryjte potravinovou fólií a dejte na pár hodin, nejlépe přes noc, do lednice. Mléka se do korpusu vsáknou a krásně ho zvláční. Pro lepší vstřebávání jsem korpus na několika místech propíchala špejlí.

Moučník dozdobte vyšlehanou smetanou ke šlehání a bohatě jej posypte opraženými plátky mandlí.

Moučník nechte ještě chvíli vychladit a poté podávejte. Jistě bude mít úspěch. :)

Dobrou chuť.

 

Sharing is caring!