Asi to máte podobně jako já. Každý rok si říkám, že letos to s cukrovím nebudu přehánět, že upeču maximálně sedm druhů a končím, protože než nastanou Vánoce, každý už je sladkého přejedený, a že přece nebudu trávit ten krásný předvánoční čas u plotny, a tak dále… Většinou to končí asi tak patnácti druhy cukroví, které už ani není kde skladovat. Vždycky totiž někde narazím na nový zajímavý druh, který musím vyzkoušet… Občas ho zařadím mezi oblíbené recepty, občas ne… Nikdy ale nevynechám tyto stálice.

Recepty většinou obsahují pouze gramáže, nikoli návody na přípravu, s tou si asi každý dovede poradit sám. :) Obecně platí, že těsta na pečené cukroví je dobré nechat odležet přes noc v lednici, aby se jednotlivé chutě propojily.

  1. Linecká kolečka

Toto linecké cukroví je velmi jemné s voňavou máslovou chutí. Těsto se Vám může při přípravě zdát příliš řídké, ale mouku nepřidávejte, po odležení v lednici bude mít tu správnou konzistenci. Nejlépe chutná slepené nějakým výrazným džemem, rybízovým, višňovým, ale třeba i ostružinovým.

  • 125g másla
  • 1 vejce
  • 100g cukru moučka
  • 150g hladké mouky
  • džem na slepení

2. Medové perníčky
Tyto perníčky jsou ihned po upečení měkké, nemusí se nechat pár týdnů odležet, jak bývá u perníků zvykem. U nás jsou velmi oblíbené, obvykle je peču alespoň z dvojité dávky. :) (Recept už na blogu mám, ale opakování je matka moudrosti. :)

  • 50g másla
  • 2 lžíce medu
  • 130g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 300g hladké mouky
  • 2 lžičky perníkového  koření
  • 1 lžíce jedlé sody
  • trochu kakaa na obarvení

V hrnci rozpusťte máslo spolu s medem a cukrem, nechte chvilku vychladnout. Tekutou směs pak přesuňte do mísy, přidejte k ní vejce, a nakonec sypkou směs předem smíchanou z hladké mouky, perníkového koření, jedlé sody a kakaa. Těsto nechte přes noc odležet v lednici.

3. Vanilkové rohlíčky
Voňavá klasika. Každý rád ochutnává nepovedené kousky zlomené při obalování!

  • 150g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 50g mletých lískových ořechů
  • 20g cukru
  • 100g másla
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení rohlíčků

4. Išlské dortíky

Išlské dortíky jsem ochutnala kdysi na návštěvě u kolegyně a od té doby je peču každým rokem. :) Slepené dortíky potřete čokoládou a ozdobte celým ořechem.

  • 210g hladké mouky
  • 70g moučkového cukru
  • 140g másla
  • 20g kakaa
  • 40g mletých ořechů
  • půl lžičky skořice
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

náplň:

  • 140g namletých ořechů (spařit 5 lžícemi horkého mléka)
  • 50g másla
  • 90g krystalového cukru
  • rum podle chuti
  • 1 lžíci višňové nebo rybízové marmelády
  • vanilkový extrakt
  • trochu rozdrcených piškotů (v případě, že by nádivka byla příliš řídká)

5.  Kokosky

Každý rok jsem hledala ten správný recept na kokosky, které budou dobré a zároveň po pár dnech neztvrdnou na kámen. Nedařilo se. Ale loni se se mnou na instagramu jedna milá paní podělila o její, léty prověřený, recept na kokosky, které splňují výše uvedené požadavky. :) Huráá!

  • 4 bílky
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 70g měkkého tvarohu
  • 200g kokosu
  • 150g cukru

Bílky vyšlehejte do polotuha, kdy ještě sníh nebude tvořit pevné špičky, ty se budou ohýbat. Poté k nim přidejte cukr a sníh došlehejte dotuha. Nakonec opatrně vmíchejte tvaroh a kokos. Kokosky tvarujte lžičkou na plech. Pečte dorůžova při 150° (v horkovzdušné troubě při 130°).

6. Vosí hnízda
Ve skutečnosti jsou to sice včelí úly, ale tak nějak všichni víme, o co se jedná, že. :) Takové to cukroví, které se peče mezi posledními, a také nejdříve zmizí, protože ho každý zbožňuje.

Recept mám od kamarádky, moje úlky mi v porovnání s těmi jejími začaly připadat tak nějak suché a méněcenné. :)

  • 1 bílek
  • 100g másla
  • 300g piškotů
  • 6 lžic rumu
  • 250g moučkového cukru
  • 6 lžic mléka
  • 2 lžíce kakaa

náplň:

  • rum podle chuti
  • 1 žloutek
  • 100g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 120g másla
  • cca 80ml mléka

Náplň: Do změklého másla zašlehejte žloutek, moučkový a vanilkový cukr, přidejte rum podle chuti a mléko dle potřeby, aby se krém dostatečně zředil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Kakaové pracny

  • 200g hladké mouky
  • 90g moučkové cukru
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku
  • špetku mlété skořice, hřebíčku a citronové kůry
  • 20g holandského kakaa
  • 80g mletých mandlí
  • 1 vejce
  • 160g másla
  • moučkový cukr na posypání

Smíchejte suché ingredience, poté přidejte vejce a nakonec ručně zapracujte studené, ztuhlé máslo.
Hotové pracny buď obalte ve vanilkovém moučkovém cukru nebo je jím jen posypte.

Sharing is caring!