Francouzská bageta
Čekáte návštěvu, chcete připravit pohoštění, doma žádné pečivo a do obchodu daleko? Případně jste plánovali připravit obložené bagety a přímo před nosem Vám vyprodali poslední kus jako se to pravidelně stává mně? :) Upečte si bagety vlastní, není na tom nic těžkého.
Na dvě bagety o délce cca 40cm si připravte:
- 400g hladké mouky
- 230ml teplé vody
- 15g čerstvého droždí
- 3/4 lžíce medu
- 3/4 lžičky soli
- 3/4 lžičky cukru
Suroviny smíchejte a hnětením zpracujte nelepivé těsto. Doporučuji dát si s hnětením práci, aby byly bagety pořádně nadýchané a hladké na povrchu. Ikdyž mám k dispozici hnětač, pro jistotu jsem těsto promasírovala ješte jednou i ručně.
Těsto nechte kynout asi dvě hodiny nebo než zdvojnásobí svůj objem.
Poté ho rozdělte na dvě stejně velké části a vyválejte do dvou pramenů. Délka baget závisí na velikosti vašeho pečicího plechu. Pekla jsem je úhlopříčně položené, každou na plechu zvlášť.
Na plechu nechte vytvarované bagety opět trochu nakynout, asi půl hodiny a poté je ostrým nožem na několika místech lehce nařízněte a potřete slanou vodou, aby měly křupavější povrch.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C, asi 25 minut.
Přeji dobrou chuť!