Sušenky

Máslové sušenky ze špaldové mouky

Tyto domácí sušenky jsou zdravější variantou dětských sušenek, které jsou k dostání na trhu. Není v nich žádná chemie, můžete regulovat množství cukru a také jsou cenově výhodnější. Navíc chutnají i dospělým. :) Dají se upéct i z obyčejné pšeničné mouky, ale špaldová mouka se mnohem lépe tráví, obsahuje více bílkovin a minerálních látek a pro děti je proto vhodnější.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na cca 50 sušenek si připravte:

  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek kvalitního másla
  • 1/3 až 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • lžičku domácího vanilkového cukru
  • špetku soli

Rozpusťte máslo, jednoduše zpracujte všechny suroviny do hladkého těsta a dejte ho alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice. Je třeba použít opravdu kvalitní máslo, dodá sušenkám krásnou vůni a chuť. Těsto vyválejte na středně silný plát a vykrajujte sušenky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

K vykrajování sušenek můžete použít jakákoli vykrajovátka. Já jsem použila vykrajovátko s dětskými razítky od Tescomy. Syn je z nich nadšený a vždycky předvádí, které zvířátko na sušence zrovna jí. Ale určitě můžete použít třeba jen obyčejnou skleničku, vykrajovat kulaté sušenky, udělat do nich špejlí dírky a můžete je vydávat za knoflíky. :)

Sušenky pečte na 160°C okolo 10 až 15 minut. Je třeba sušenky každou chvíli kontrolovat, pokud začnou hnědnout okraje, je načase je vyndat. Nechte vychladnout na mřížce a můžete podávat.

Tyto sušenky Vám vydrží v pečlivě uzavřené dóze až měsíc a pořád budou úžasně vonět máslem, ale myslím, že budou snědené mnohem dříve! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!

27 komentáře

  • ferda

    jo, výborné máslo a ty sušenky ztvrdnou, že si na nich vylámete zuby..hmm, už jsem to mnohokrát pekl, tak vím, o čem píšu..

  • katchenaa

    To je zajímavé, nikdo z nás si na nich ještě zuby nevylámal. Možná je příště zkuste péct kratší dobu.. :)

  • Móňa

    Nejlepší máslové sušenky! Super recept, takhle křehoučké se mi ještě nepovedly. Peču znovu, ať ochutnají i děti 😅

  • katchenaa

    Málo másla, popř. moc mouky. :) Zkuste těsto moukou méně podsypávat při rozvalování a před zpracováváním ho opravdu nechte odležet v lednici. :)

  • Anna Sedlakova

    U vegan cukrovi se nrazuje slemen ze lneneho seminka ale tady je jedno tak bych ho klidne vynechala :-)

  • Dasa

    Naprosto vyborny. Delala jsem ze zmekleho masla, ne z rozpusteneho a dala jsem tam celou kostku a o fous vic mouky. Tiskatka mam stejny, ale vzor mnohem mene zretelny… cim to?

  • Markéta Volná

    Dneska jsem je pekla poprvé a musim říct že jsou super snad zbydou nějaké do rana az přítel přijde z práce

  • Libuše

    Za mně vůbec ne! Těsto se drolí a bylo to hotové martyrium! Nikdy víc! Že jsem nezůstala u svých osvědčených!

  • Lucie Mráziková

    Výborné sušenky. Díky za recept. Dnes jsem pekla poprvé a vlastně je to i moje první zkušenost se špaldovou moukou. Do receptu jsem tedy ještě přidala nasekané mandle a jak mně, tak synovi, sušenky moc chutnají. :)

  • Lucie Mráziková

    Dobrý den, děkuji za skvělý recept. Těsto je parádní. Sušenky se povedly a moc nám chutnaly. Ještě jsem tedy do nich nasekala mandle. Teď je budu péct znovu. 🙂👍

  • Jana Wolfova

    Dobry den, jsou perfektni, dekuji, delam je ted porad, pro zajimavost jednou jsem nemela vejce a dala jsem lzicku jedle sody a teda i ty byly uzasne. Ted teda uz delam jen se sodou..

  • Petra

    Naprosto famózní!První várku jsme trošku připekla, takže byly křupavější,ale potom už pohoda. Výborná chuť! Moc děkuji za skvělý recept.

  • Petra Olšaníková

    Super recept. Malému moc chutnaly. První várku jsem trošku připekla, ale druhé byly famózní ! Děkuji!

  • Hana

    Vynikajici – takove mam rada.
    Jsem dala jen 1/4 hrnku cukru a porad jsou mnam 🔝🔝🔝
    Akorat jsem je nepekla na 16 ale na 150 stupnu… nic se nestalo – zustali v troube o 5-10 minut deele a bylo.
    Jo a dala jsem oul na pul hladkiu a celozrnnou spaldovku. Ja celozrnnou proste “musim” mit 😍☺️☺️
    Vrele diky za receptik

  • Martina

    Dělala jsem je dnes už potřetí a je to malá závislost :) místo cukru dávám med, vanilkový cukr vůbec a ještě 3 lžičky kakaa a to je mňamka :)

  • Tereza

    Mohu cukr nahradit rýžovým sirupem? Bojím se, aby těsto pak nemělo špatnou konzistenci.