Máslové sušenky ze špaldové mouky
Tyto domácí sušenky jsou zdravější variantou dětských sušenek, které jsou k dostání na trhu. Není v nich žádná chemie, můžete regulovat množství cukru a také jsou cenově výhodnější. Navíc chutnají i dospělým. :) Dají se upéct i z obyčejné pšeničné mouky, ale špaldová mouka se mnohem lépe tráví, obsahuje více bílkovin a minerálních látek a pro děti je proto vhodnější.
Na cca 50 sušenek si připravte:
- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 1 hrnek kvalitního másla
- 1/3 až 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 vejce
- lžičku domácího vanilkového cukru
- špetku soli
Rozpusťte máslo, jednoduše zpracujte všechny suroviny do hladkého těsta a dejte ho alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice. Je třeba použít opravdu kvalitní máslo, dodá sušenkám krásnou vůni a chuť. Těsto vyválejte na středně silný plát a vykrajujte sušenky.
K vykrajování sušenek můžete použít jakákoli vykrajovátka. Já jsem použila vykrajovátko s dětskými razítky od Tescomy. Syn je z nich nadšený a vždycky předvádí, které zvířátko na sušence zrovna jí. Ale určitě můžete použít třeba jen obyčejnou skleničku, vykrajovat kulaté sušenky, udělat do nich špejlí dírky a můžete je vydávat za knoflíky. :)
Sušenky pečte na 160°C okolo 10 až 15 minut. Je třeba sušenky každou chvíli kontrolovat, pokud začnou hnědnout okraje, je načase je vyndat. Nechte vychladnout na mřížce a můžete podávat.
Tyto sušenky Vám vydrží v pečlivě uzavřené dóze až měsíc a pořád budou úžasně vonět máslem, ale myslím, že budou snědené mnohem dříve! :)
27 komentáře
Michal Novak
Ted je pecu uz asi po ctvrte-diky za skvely recept!
Jana
Kolik je prosím másla na gramy? Děkuji
ferda
jo, výborné máslo a ty sušenky ztvrdnou, že si na nich vylámete zuby..hmm, už jsem to mnohokrát pekl, tak vím, o čem píšu..
katchenaa
Asi 200g. :)
katchenaa
To je zajímavé, nikdo z nás si na nich ještě zuby nevylámal. Možná je příště zkuste péct kratší dobu.. :)
Móňa
Nejlepší máslové sušenky! Super recept, takhle křehoučké se mi ještě nepovedly. Peču znovu, ať ochutnají i děti 😅
Katka
Nemáte někdo tip, proč se mi těsto při rozvalování drolí? :(
katchenaa
Málo másla, popř. moc mouky. :) Zkuste těsto moukou méně podsypávat při rozvalování a před zpracováváním ho opravdu nechte odležet v lednici. :)
Lenka Bašková
Hroooozně moc dobré sušenky!!!
katchenaa
Děkuju za komentář, Lenko! :)
Efka
Je prosim mozne vynechat vejce? Pripadne nejak nahradit? Dekuji
Anna Sedlakova
U vegan cukrovi se nrazuje slemen ze lneneho seminka ale tady je jedno tak bych ho klidne vynechala :-)
Jari
Dobrý den, je možné zcela vynechat cukr? Děkuji za odpověď!
Dasa
Naprosto vyborny. Delala jsem ze zmekleho masla, ne z rozpusteneho a dala jsem tam celou kostku a o fous vic mouky. Tiskatka mam stejny, ale vzor mnohem mene zretelny… cim to?
Markéta Volná
Dneska jsem je pekla poprvé a musim říct že jsou super snad zbydou nějaké do rana az přítel přijde z práce
Libuše
Za mně vůbec ne! Těsto se drolí a bylo to hotové martyrium! Nikdy víc! Že jsem nezůstala u svých osvědčených!
Lucie Mráziková
Výborné sušenky. Díky za recept. Dnes jsem pekla poprvé a vlastně je to i moje první zkušenost se špaldovou moukou. Do receptu jsem tedy ještě přidala nasekané mandle a jak mně, tak synovi, sušenky moc chutnají. :)
Lucie Mráziková
Dobrý den, děkuji za skvělý recept. Těsto je parádní. Sušenky se povedly a moc nám chutnaly. Ještě jsem tedy do nich nasekala mandle. Teď je budu péct znovu. 🙂👍
Jana Wolfova
Dobry den, jsou perfektni, dekuji, delam je ted porad, pro zajimavost jednou jsem nemela vejce a dala jsem lzicku jedle sody a teda i ty byly uzasne. Ted teda uz delam jen se sodou..
Jana W.
Lzicku jedle sody
františek
sušenky s máslem pěkně ztvrdnou, lepší varianta je hera.
Petra
Naprosto famózní!První várku jsme trošku připekla, takže byly křupavější,ale potom už pohoda. Výborná chuť! Moc děkuji za skvělý recept.
Petra Olšaníková
Super recept. Malému moc chutnaly. První várku jsem trošku připekla, ale druhé byly famózní ! Děkuji!
Helena
Dobry den, nevite prosim jak vychazi pomer mouky a masla na gramy? Dekuji
Hana
Vynikajici – takove mam rada.
Jsem dala jen 1/4 hrnku cukru a porad jsou mnam 🔝🔝🔝
Akorat jsem je nepekla na 16 ale na 150 stupnu… nic se nestalo – zustali v troube o 5-10 minut deele a bylo.
Jo a dala jsem oul na pul hladkiu a celozrnnou spaldovku. Ja celozrnnou proste “musim” mit 😍☺️☺️
Vrele diky za receptik
Martina
Dělala jsem je dnes už potřetí a je to malá závislost :) místo cukru dávám med, vanilkový cukr vůbec a ještě 3 lžičky kakaa a to je mňamka :)
Tereza
Mohu cukr nahradit rýžovým sirupem? Bojím se, aby těsto pak nemělo špatnou konzistenci.