Máslové sušenky s královskou polevou
Tyto sušenky jsem začala vyrábět na přání. Samotnou mě zpočátku nijak neoslovovaly, prostě obarvená cukrová vrstva na sušence, no. Nakonec se mi ale moc zalíbily! Existuje tolik možností jaké vykrojit tvary, jak je zdobit, dají se tématicky přizpůsobit nejrůznějším příležitostem jako je svatba, narození dítěte, výročí, cokoliv si vymyslíte.
Zhlédla jsem plno videí na youtube, jsou tam k vidění různé a tipy a triky týkající se správné konzistence polevy, tvoření vzorů a podobně. V tomto článku Vám prozradím svůj neoblíbenější recept na chutné máslové sušenky, na tzv. královskou polevu a ukážu Vám pár začátečnických tipů pro jednoduché zdobení.
Na máslové sušenky budete potřebovat:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek másla
- 1 vejce
- lžíci vanilkového cukru
- kůru z půlky citronu
- špetku soli
Na královskou polevu:
- 1 bílek
- asi 170g moučkového cukru
- lžičku citronové šťávy
- potravinářské barvivo
Ze všech ingrediencí, tedy mouky, cukru, citronové kůry, vanilkového cukru, soli, vejce a rozehřátého másla, vytvořte hladké těsto. Bude zřejmě moc křehké a šlo by jen obtížně vyválet, vložte ho tedy alespoň na půl hodiny do lednice, aby trochu ztuhlo.
Ve chvíli, kdy má těsto příjemnější konzistenci, z něj vyválejte plát okolo dvou až tří milimetrů silný. Vykrajujte různé tvary, pokud nemáte žádná pěkná vykrajovátka, poslouží i obyčejná sklenička a trénovat budete na obyčejných kulatých sušenkách. :) Vykrajovátka, která jsem použila já, jsem koupila na ebay. Sušenky skládejte je na plech, nemusí mezi nimi být moc velké rozestupy, téměř nenabydou.
Sušenky pečte při 175°C dozlatova.
Dále si připravte polevu, jak jsem zmínila na začátku, říká se jí “royal icing”, tedy královská poleva. Je o něco tekutější než poleva, jakou se zdobí perníčky. Nejlépe se připravuje v robotu. Bílek v něm smíchejte s přesátým moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Někde jsem četla, že se citronová šťáva dá nahradit vanilkovým extraktem, příště to určitě zkusím. Nešlehejte tak dlouho jako při výrobě klasické bílkové polevy. Nemohu Vám zaručit, že 170g cukru je to správné množství, záleží na velikosti vaječného bílku, který použijete.
Pokud Vám poleva tvoří podobné hromádky jako vidíte na fotce výše, je poleva příliš hustá a netvořila by tak krásně hladký povrch, jaký by měla. Přidejte tedy do polevy ještě pár kapek citronové šťávy, ne vody. Pokud je poleva naopak moc tekutá, přidejte ještě moučkový cukr.
Hotovou polevu rozdělte na tolik částí, kolik barev budete potřebovat. Do každé části pak přidejte pár kapek (nebo prášku) potravinového barviva a důkladně vše zamíchejte. Polevy přesuňte do jednorázových zdobicích sáčků a u každého ustřihněte malou špičku.
Při zdobení sušenek postupujte tak, že si nejprve obtáhněte tvar sušenky. Někdo si ještě každou polevu dělí na další dvě části a jednu, kterou bude používat pouze na kontury, více zahustí moučkovým cukrem. Ta druhá pak může být tekutější, bude se s ní pouze vybarvovat. Pokud se Vám ale podaří vytvořit správnou konzistenci polevy, můžete použít stejnou na kontury i výplně, také to tak dělám. :)
Dalším krokem je tedy vybarvení. Vytlačte na sušenku dostatek polevy, můžete postupovat od okrajů směrem k vnitřku nebo cikcak, je to celkem jedno. Poté se sušenkou několikrát jemně zatřeste, většina polevy se spojí a utvoří hladký povrch. Pokud Vám na ní zbyde pár dírek, můžete je zakrýt použitím párátka nebo speciální cukrářské jehly.
V případě, že si přejete mít sušenku například puntíkovanou, udělejte do ještě tekuté, nezaschnuté polevy pár teček a opět se sušenkou lehce zatřeste, obě polevy se spojí a utvoří puntíky. Foto bílých šatů bylo pořízeno ještě před zatřesením. :)
Existuje plno dalších triků, jak vytvořit krásné vzory. Na příkladu s kravatou třeba vidíte, co se stane, když pár proužků projedete odshora dolů párátkem, směry můžete i střídat.
Nebo můžete na sušenku jinou barvou vyznačit větší a doprostřed něho menší kolečko, párátkem uděláte pár tahů z vnější strany dovnitř a vznikne kytička, názornou ukázku bohužel nemám. :)
Na sušenky můžete také malovat. Zde máte návod, jak vytvořit malé růžičky. Pořiďte si co nejtenčí štětec a na nějaký talířek si nasypte trochu práškových potravinových barev, použila jsem červenou a zelenou, na květy ale lze určitě použít třeba i fialová a jiné barvy. Vedle na talířek si kápněte trochu čirého alkoholu (vodku, slivovici,…) a také si připravte malou nádobku s vodou, ve které budete štěteček oplachovat. Jak vidíte, půjčila jsem si nádobí ze synovy kuchyňky. :) Tam, kde budete chtít mít kvítky, si štětcem s více naředěnou barvou vyznačte kolečka, k ním opět jen světlounce lístky. Nechte barvy zaschnout a nyní na kolečka hodně výraznou barvou, co nejméně zředěnou, kreslete barevné obloučky jako okvětní lístky. Zřejmě Vám to půjde lépe než mě, výtvarnice ve mě nedřímá. :)
Zkrátka, možnosti těchto sušenek jsou téměř neomezené, snad Vás jejich zdobení chytne tolik jako mě. :)
Přeji dobrou chuť a příjemnou zábavu!
6 komentáře
Martina Doležalová
Dobrý den, můžu se zeptat jako dlouho vydrží sušenky s touto polevou? Budu péct na oslavu i dort a nevím, jak to budu stíhat :D Tak ať vím, jak dopředu můžu začít :) Děkuji
katchenaa
Dobrý den, neozdobené sušenky Vám v uzavřené dóze vydrží minimálně dva týdny. Polevou je můžete ozdobit tak týden před oslavou.. Ale čím čerstvější budou, tím samozřejmě lépe. :)
Jana Holubová
Dobrý den,sušenky vypadají úžasně zajímalo by mě jestli jsou měkké třeba jako linecké nebo jestli třeba nestvrdnou?
Monika
Dobrý den, já je zkoušela a vyšli super, jsou to klasické maslove sušenky je to o něco tvrdší než linecké, rozhodně se to nerozpadne jak se nanese poleva royal ice, za to jsem moc ráda neboť jsem zkoušela už dva recepty a sušenky se úplně rozpadali když jsem nanesla polevu, takže za mě super recept!!doporučuji dále..
miluše
Miluše Dobrý den,konečně jsem našla recept na tyto sušenky.Budu je muset vyzkoušet.Poleva a malování mi problém nedělá,nebo si maluji perníčky.Děkuji.
Věra
Dobrý den v receptu píšete jedno vejce a na obrázku jsou dvě:-) kolik jich tam nakonec je?
Děkuji za odpověď Věra