Moučníky, koláče, buchty

Craquelin

Pokud Vás už omrzely obyčejné profiterolky, zkuste je ozvláštnit drobenkou. Vypadá to krásně a navíc to dobře chutná. :)

Na drobenku pro jednu várku odpalovaného těsta budete potřebovat:

  • 60g změklého másla
  • 70g krystalového cukru (bílého nebo třtinového)
  • 60g hladké mouky

Návod na odpalované těsto je popsán tady.

Drobenku připravíte velice snadno. Z uvedených tří ingrediencí vytvořte hladké těsto a vlhkou rukou ho uplácejte na pečicí papír. Snažte se vytvořit tenkou a rovnoměrnou vrstvu. Kdybyste chtěli použít váleček, museli byste použít hodně mouky, aby se těsto na váleček nenalepilo, a pak už by nemělo tu správnou konzistenci… Proto opravdu doporučuji použít raději ruce. :)

Pečicí papír pak vložte na chvíli do lednice, máslo obsažené v těstě hezky ztuhne, a bude se Vám snadno vykrajovat. Vykrajujte malá kolečka o průměru Vašich profiterolek. Ideální je, pokud máte kovové vykrajovátko o požadované velikosti, pokud ne, zkuste v kuchyni pohledat třeba malou panákovou skleničku. :) Pokud během vykrajování těsto příliš změkne, opět ho vložte do lednice a po chvilce pokračujte.

Kolečka vkládejte na profiterolky a pečte klasicky, jak jste zvyklí péct odpalované dezerty. Já je peču osm minut při 200°C a asi dvacet minut při 170°C (do požadovaného odstínu).

Pečení zdar! :)

Sharing is caring!

2 komentáře

  • Míša

    Super :) ráda zkusím akorát se zeptám, kolik jich z této dávky uděláte? A kolik udělat z dávky profiterolek? Moc děkuji Míša

  • katchenaa

    Na to se nedá přesně odpovědět, Míšo. :) Strašně záleží na tom, jak veliké profiterolky tvoříte. Já obvykle z jedné dávky těsta udělám cca 60 až 70 kousků (pokud je peču na croquembouche, v tom případě je dělám menší). Pokud dělám větší profiterolky, které hodlám podávat jednotlivě, tvořím je o trochu větší, a udělám jich okolo čtyřiceti kousků. K.