Bábovka bez lepku
Když synovi před pár měsíci diagnostikovali celiakii, rozkaz zněl jasně: Najít recept na bábovku! On je totiž náš Kryštůfek vybíravej i co se buchet týče a bábovka je jedna z mála jistot jeho jídelníčku… :)
Přísahám, že tahle bábovka chutná ještě lépe než obyčejná a to, že je bez lepku, nepozná vůbec nikdo, fakt. :)
Původní recept je z blogu celiac-mum.cz.
Budete potřebovat:
- 4 vejce
- 220g krystalového cukru
- 200g másla
- 1 vanilkový cukr, popř. vanilkový extrakt
- špetku soli
- 250g tvarohu
- 300g samokypřicí mouky Doves farm (modrá)
- cca 150ml mléka
- 2 lžíce kakaa
Příprava je stejná jako u klasické bábovky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, žloutky vyšlehejte spolu s cukrem, vanilkou (použijte buď vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt) do pěny. Přidejte rozehřáté máslo a tvaroh, nejčastěji používám tučný z vaničky.
Poté do těsta nasypte bezlepkovou směs Doves farm a nechte těsto chviličku uležet, mouka se do těsta lépe vsákne a více ho zahustí. Tuto bezlepkovou směs mám na všelijaké “obyčejné” buchty nejraději, těsto prokypří rovnoměrně, je krásně nadýchané a nikdy se mi nestalo, že by se moučník zdrcnul (narozdíl třeba od bezlepkové Jizerky).
Mezitím z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a do těsta ho zapracujte stěrkou. Těsto bude nejspíš potřeba trochu zředit mlékem, přidávejte ho postupně podle potřeby. Polovinu těsta odeberte a přidejte do něj dvě zarovnané lžíce kakaa.
Hotové těsto už jen přesuňte do důkladně vymazané a vysypané bábovkové formy (vysypávám obvykle kukuřičným škrobem, ale můžete použít třeba i kokos nebo mandlovou moučku). Střídejte světlé a kakaové těsto, ke konci můžete těsta ve formě promíchat špejlí, docílíte tak mramorového vzhledu.
Bábovku pečte asi hodinu při 180°C. Ke konci pečení do ní zapíchněte špejli a pokud ji vytáhnete čistou, je bábovka hotová.
Přeji Vám dobrou chuť! :)