Kakaová roláda (bez lepku)
Rolády jsou vděčné dezerty, protože mají ten správný poměr krému a buchty a ještě hezky vypadají. :) A dají se jednoduše upéct i bezlepkově.
Tenhle recept na roládu mám ráda, je to také jeden z mála receptů, které znám nazpaměť. :) U světlé rolády od všeho pět (lžic a kusů) a pokud chcete těsto kakaové, jednoduše vyměňte jednu lžíci mouky za kakao jako v tomto případě.
Připravte si:
- 5 vajec
- 5 lžic krystalového cukru
- 4 lžíce samokypřicí bezlepkové směsi Doves farm (nyní Freee)
- 1 lžíci holandského kakaa
- 250ml šlehačky
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 80g moučkového cukru
- vanilkový extrakt
- 150g mascarpone
- maliny
- malinový džem
Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte je spolu s pěti lžicemi krystalového cukru do světlejší pěny. Část cukru můžete vyměnit za vanilkový. Dále vyšlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu a spolu s pěti lžicemi samokypřicí směsi zapracujte do žloutků. Míchejte, dokud nebude těsto krásně hladké a bez hrudek i kousků sněhu. Jestliže nejste nuceni dodržovat bezlepkovou dietu, směs nahraďte obyčejnou hladkou pšeničnou mouku a lžičkou kypřicího prášku.
Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 10-12 minut.
Připravte si suroviny na náplň. Z poctivé smetany ke šlehání vyrobte šlehačku, přidejte k ní moučkový cukr a kukuřičný škrob a nakonec přidejte mascarpone. Pomožte se mixérem, aby byl krém hladký. Mascarpone krém krásně zpevní a dá mu takovou plnou chuť. Lze použít i tvaroh, ale s ním krém nebude tak lahodný a další den bude roláda spíše sušší.
Hotový korpus vytáhněte z trouby, nechte chviličku stát, poté ho položte vzhůru nohama na čistou utěrku, opatrně odloupněte pečicí papír, ale nechte ho na buchtě položený. Celý korpus pak i s utěrkou a papírem zarolujte a v tomto tvaru nechte vychladnout.
Korpus rozmotejte, bohatě potřete malinovou marmeládou (nebo třeba višňovou, lepší jsou kyselejší chutě) a rovnoměrně potřete krémem, vynechte pouze pár centimetrů okolo okrajů. Na krém vyrovnejte maliny a celou roládu opět zarolujte, tentokrát už bez utěrky a papíru. :) Přesuňte ji na podlouhlý talíř a dejte odležet do lednice, nejlépe přes noc.
Přeji Vám dobrou chuť!