Tarte au citron
Někde jsem tu už určitě psala o mé zálibě v citronových příchutích. A tento koláč je všech citronových dezertů král. :) Má křehký korpus a výraznou sladkokyselou náplň, peču ho moc ráda.
Na koláčovou formu o průměru 25cm si připravte:
- 125g másla
- 250g polohrubé mouky
- špetku soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- 4-5 lžic studené vody
náplň:
- 200g moučkového cukru
- 4 vejce
- 3 citrony
- 50g másla
- 1 lžíce kukuřičné mouky
Ze surovin vypracujte těsto a dejte ho asi na hodinu ztuhnout do lednice.
Mezitím, co se těsto chladí, si připravte náplň. Nejprve smíchejte vejce spolu s moučkovým cukrem, k nim přidejte kůru a šťávu ze tří citronů. Dejte si pozor, abyste nastrouhali pouze žlutou kůru citronů, ne už tu bílou část, ta je hořká. Také doporučuji použít chemicky neošetřené citrony. Dále přidejte rozpuštěné máslo a lžíci kukuřičné mouky.
Těsto poté rozválejte na plát asi 3mm silný a přesuňte ho do koláčové formy. Nebo, pokud se Vám nechce špinit vál jako mně, můžete těsto do formy jen pořádně namačkat rukou a dostatečně zvednout okraje, aby náplň nevytekla.
Náplň vlijte do korpusu a koláč dejte péct do trouby předehřáté na 160°C asi na půl hodiny, dokud okraje nebudou krásně zlaté.
Koláč nechte vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť!
2 komentáře
Monika
Dobrý vecer, mohu něčím nahradit kukuřičnou mouku? Dekuji Monika
katchenaa
Dobrý den, myslím, že byste ji mohla nahradit kukuřičným škrobem, popřípadě bramborovým. :) Katka