mazanec
Moučníky, koláče, buchty,  Velikonoce

Tradiční mazanec

Velikonoce už pomalu klepou na dveře a je tedy načase najít si ten nejlepší recept na poctivý mazanec! Patří mezi nejstarší známé druhy pečiva u nás, je to prostě staletími prověřená klasika. Tady ho máte. :) Nejchutnější mazanec, jaký jsem kdy jedla.

Na dva menší mazance si připravte:

  • 500g polohrubé mouky
  • 100g cukru
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • kůru z 1 citronu
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 droždí
  • 200ml mléka
  • 120g másla
  • 2 žloutky
  • 30g vlašských ořechů
  • 30g nasekaných mandlí
  • 50g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • plátky mandlí
  • vejce na potření
  • máslo na potření

Jako první nechte z kostky droždí, lžíce cukru, dvou lžic mouky a trošky vlažného mléka vzejít kvásek. Než kvásek vybublá, zalijte rozinky rumem a nechte je nasávat. :) Dále si připravte mandle a vlašské ořechy, nasekejte je na menší kousky.

V další míse smíchejte mouku, cukr, sůl, kůru z jednoho citronu a špetku drceného muškátového oříšku. Doporučuji opravdu nevynechávat žádnou z ingrediencí, mazanec bude mít intenzivní a vynikající chuť. Poté přidejte dva žloutky, rozpuštěné máslo, zbytek mléka, rozinky s rumem a nasekané ořechy. Důkladně vše zpracujte (pokud bude těsto příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky) a nechte těsto kynout hodinu až dvě v teple.

collagehkg

Když těsto dostatečně nakyne, vytvarujte z něj dva bochánky. Použijte techniku zahrnování těsta shora dolů pod bochánek, aby byl na povrchu pěkně hladký. Na plechu je nechte ještě chvíli kynout.collagefuf

Na vykynuté bochánky vyřízněte ostrým nožem kříž (symbolizuje smrt Ježíše Krista ukřižováním), pomašlujte je vejcem a hojně posypte plátky mandlí. Dejte pozor, abyste při nařezávání na bochánky moc netlačili, mohly by se Vám vyfouknout.mazanec

Nejprve mazance pečte deset minut zprudka, v troubě vyhřáté na 200°C, poté teplotu snižte na 160°C a dopékejte ještě asi 25-30 minut. Pokud byste měli pocit, že už jsou mazance opálené až dost, můžete je ke konci přikrýt pečicím papírem, aby se nespálily. mazanec

Po vytažení z trouby potřete ještě horké mazance rozpuštěným máslem, tento krok také nevynechávejte, máslo jim dodá úžasnou vůni.mazanec

Dobrou chuť!   mazanec mazanec

Sharing is caring!

4 komentáře

  • Petra

    Vas mazanec byl vynikajici!!! Testo jsem udelala v domaci pekarne, presne podle navodu. Bochanky byly dva, prvni se snedl v den upeceni, byl moc dobry – s Tim jsem pocitala. Ten druhy se snedl o den pozdeji a chutnal jeste Vic! Dekuji za uzasny reception :)

  • Štěpánka

    Mazanec je výborný.Měli jsme toho víc a jeden jím ještě dnes,ve čtvrtek a je pořád dobrý,není tvrdý ani suchý.Opravdu dobré těsto.
    Teď už hledám recepty najisto….

  • katchenaa

    Mockrát děkuju za komentář, Petro! Mám radost, že Vám mazance chutnaly, já je taky miluju. :))