
Citronové čtverečky
Kvůli dnešnímu receptu jsem prolistovala asi dvacet starých čísel časopisu Apetit. Jeden čas jsem totiž tyto čtverečky pekla celkem často, jsou úžasné, ale netuším, proč jsem si recept nezapsala do své kuchařky. Na internetu jsem ho nenašla, ale věděla jsem, že existuje. :) Naštěstí jsem tušila alespoň přibližný rok, v jakém byl recept v časopisu vydán. Měla jsem štěstí v květnovém čísle roku 2013.
Na menší zapékací formu (asi 20x20cm) si připravte:
- 175g másla
- 170g krystalového cukru
- 170g hladké mouky
- 50g mletých mandlí
- 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 2 vejce
- 1 lžičky vanilkového extraktu
- nastrouhanou kůru ze 2 citronů
- šťávu z 1/2 citronu
- šťávu ze 2 citronů
- 150g krystalového cukru
Do změklého másla vmíchejte cukr, vejce, mouku s kypřicím práškem, mandle a vanilkový extrakt. Naposledy přidejte citronovou šťávu a ostrouhanou kůru ze dvou citronů. Citrony by měly být chemicky neošetřené a pořádně omyté. Také si dejte pozor a strouhejte opravdu pouze žlutou kůru citronu a ne tu bílou spodní část, je hořká.
Těsto dejte do trouby rozehřáté na 185°C, cca na 15-25 minut, záleží, jak vysokou vrstvu těsta máte.
Hotový korpus nechte vychladnout a poté ho nakrájejte na čtverečky. Název původního receptu obsahuje slovo “kostky”, ale vzhledem k tomu, že jsem pekla v o trochu větší formě než je doporučeno, těsto se více rozlilo a nevznikly mi kostky, ale jen čtverečky. :)
Než Vám korpus vychladne, připravte si do dvou misek vymačkanou citronovou šťávu a cukr. Nakrájené kostky nejdřív namočte do šťávy (rychle, aby se Vám nerozpadly) a poté obalte v cukru. Dle receptu se takto mají obalovat všechny strany, ale já jsem máčela a obalovala pouze vrchní část kostek, myslím, že to bohatě stačí. :)
Dobrou chuť!

