Domácí vanilkový cukr
Příprava domácího vanilkového cukru je tak primitivní, že jsem o ní původně ani psát nechtěla. Ale právě proto, že je jeho výroba tak snadná, mohla bych tímto návodem třeba někomu pomoci s rozhodnutím začít používat poctivý domácí cukr místo umělého kupovaného “vanilkového” cukru. :)
Připravte si:
- cukr krystal
- vanilkové lusky
- uzavíratelnou nádobu
- ostrý nožík
Minimální doporučené množství lusků je 1ks na 250g, tedy čtyři kusy na kilo cukru.
Do připravené dobře uzavíratelné nádoby si nasypte trochu cukru. Vanilkové lusky si podélně rozřízněte a seškrábejte dužinu, která je tvořena černými zrníčky. Opět doporučuji koupit si kvalitní a čerstvou vanilku nejlépe z internetového obchodu. Zrníčka vsypte do nádoby a vložte do ní i samotné lusky, ikdyž už je dužina seškrábaná, lusky stále intenzivně voní.
Poté do nádoby dosypte zbytek cukru a vše důkladně promíchejte.
Domácí vanilkový cukr máte hotový, teď už ho jen nechte pár dní uležet (ideálně dva týdny) a bude připravený k použití.
Pokud potřebujete vanilkový cukr ihned, v mixéru rozemelte jeden lusk spolu se sto gramy cukru.
Tak hurá do pečení! :)