Moučníky, koláče, buchty,  Pečivo

Mallorské šneky

Tyto šneky jsou dalším receptem z knihy Bake and the City. Na Mallorce jsou údajně tradičním snídaňovým pečivem, podávají se ještě teplé, s máslem, džemem, medem, prostě záleží jen na Vaší chuti. Připomínají mi naše klasické housky nasladko, možná jsou o trochu hutnější. A jsou moc dobré, skvělý začátek třeba víkendového dne. :)

Na 10ks si připravte:

  • 200ml plnotučného mléka
  • 80g cukru
  • 42g čerstvého droždí
  • 625g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 30g změklého másla
  • 2 střední vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • 200g přepuštěného másla

Jelikož se šneky pečou ráno, je nutné začít s přípravou těsta den předem. Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek. Až se k v něm objeví bublinky, přidejte vejce, máslo, dřeň z vanilkového lusku a mouku předem smíchanou se solí. Pár minut těsto hněťte a až bude hladké, uložte ho do mísy a nechte na teplém místě vykynout.

Až těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ho na deset částí, každou z nich ještě krátce propracujte a vytvarujte do bochánku. V tomto stavu nechte těsto ještě asi půl hodiny odpočívat. Takto je to tedy psáno v původním receptu, já bych těsto rozdělila klidně i na patnáct částí. Mám raději menší kousky pečiva, takže na mě byly šneky celkem dost velké. A vůbec, příště je zadělám pouze z poloviny surovin, nám to doma bude stačit a nejlepší jsou tyto housky ještě teplé nebo vlažné. :)

Mezitím nechte v rendlíku rozpustit přepuštěné máslo (recept na domácí ghí, tedy přepuštěné máslo, najdete na internetu). Opět, v receptu se píše, že budeme potřebovat 200g, mně by stačila polovina.
Vykynuté bochánky jeden po druhém rozválejte na cca 3-4mm silné pláty, ty potřete máslem, zarolujte, stočte do tvaru ulity a opět potřete máslem. Aby se šneky nerozmotávaly, konec vždy založte dolů pod housku.

Takto připravené šneky vyskládejte na plech (nechte mezi nimi dostatečný prostor, aby se po nakynutí nepřilepily k sobě) a dejte je přes noc do lednice.

Ráno šneky vyndejte, troubu rozehřejte na 200°C (spodní a horní ohřev). Housky pečte 12 minut, ještě horké je posypejte moučkovým cukrem, nechte chvilku vychladnout na mřížce, vzbuďte další členy rodiny a můžete se vrhnout na snídani. :)
Přeji dobrou chuť!

 

Sharing is caring!