Slepované perníčky
Na tyto perníčky se vždycky třese převážně pánská část naší rodiny a je třeba je před ní bedlivě střežit. Příprava nějaký ten čas pojme a byla by škoda, kdyby perníky zmizely během pár minut, že… :) Bezlepková verze je stejně chutná jako by byla verze lepková. A protože se blíží Velikonoce, upekla jsem perníčky ve tvaru vajíček.
- 150g červené Freee by Doves farm
- 120g žluté Adveni Bisquits&Cookies
- 1 lžička kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 150 moučkového cukru
- 70g medu
- povidla nebo oblíbená marmeláda na slepení
- rozpuštěná čokoláda s trochou másla
Recept byl inspirován (rozuměj převzat a upraven :) receptem na máčené perníčky z blogu lateta.cz.
Těsto si připravte pár dní před pečením, zabalte do potravinové folie a nechte v lednici prolnout vůně a chutě. :) Pokud se vám bude zdát těsto příliš řídké, přidejte moučnou směs.
Těsto vyválejte na silnější plát, asi tak 0,5cm silný a vykrajujte libovolné tvary. Kostky, kolečka, vajíčka, srdíčka… :) Perníčky skládejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180C pár minut, já vždycky perníčky prstem zkusmo stlačím a pokud prohlubeň zůstane, ještě nejsou dopečené. Horké perníčky potřete rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly.
Upečené perníčky je třeba slepit nějakým pojivem, ideálně marmeládou nebo povidly. Já, ačkoliv mám raději povidla, musím doporučit spíše džem, kluci milují jahodový. Obsahuje více tekutin a perníčky jsou s ním vláčnější než s povidly. Nebojte se a promažte je silnou vrstvou.
Slepené perníky nakonec namočte do čokolády. Nenamáčím je celé, maminky malých dětí jistě pochopí. Čokoláda na polovině perníků stačí pro chuť a vypadá dobře pro oko. :)
Čokoládu nechte zaschnout a můžete vpustit kobylky. :)
Přeji dobrou chuť.