Moučníky, koláče, buchty

Roztomile strašidelné cupcakes

Jak už jsem psala na instagramu, Halloween doma nijak neprožíváme. Ale když jsem zahlédla tyto roztomilé cupcaky se sněhovými duchy navrchu, musela jsem se do nich pustit. :) Muffiny jsou upečené z mléčné čokolády a duchové jsou k nim přilepení čokoládovým krémem. Pokud budete pozváni na nějakou halloweenskou párty, mohl by se Vám tento recept hodit.

na 24ks minicupcaků (nebo 12ks cupcaků) si připravte:

na pusinkové duchy:

  • 3 bílky
  • 110g krystalového cukru
  • špetku soli

na muffiny:

  • 115g mléčné čokolády
  • 60g másla
  • 2 malá vejce
  • 150g cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 140g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • špetku soli
  • 70ml mléka

čokoládová ganache:

  • 100g tmavé čokolády
  • 60ml smetany ke šlehání

Nejdřív si připravte sněhové duchy. Klidně i pár dní předem, jejich příprava zabere poměrně hodně času.

Z bílků se špetkou soli vyšlehejte měkčí sníh, měl by vypadat “pěnovitě”. V ten moment do něj začněte pomalu přisypávat cukr, nejlépe po lžicích. Šlehejte dál do úplně pevného lesklého sněhu, který tvoří špičky. Sníh pak přesuňte do jednorázového zdobicího sáčku a vytvořte na něm větší otvor ustřihnutím jeho konce (můžete samozřejmě použít i textilní sáček, budete potřebovat zdobicí špičku s velkým hladkým průměrem). Velikost duchů přizpůsobte také velikosti muffinů, na které je budete pokládat.

Na plech vyložený pečicím papírem začněte vytvářet dušíky. :) Sáček si podržte pár centimetrů od papíru a vytlačte trochu sněhu, poté sáček trochu zvědněte výše a opět zmáčkněte. Vytvoříte tak bachraté duchy, jaké vidíte na fotce.collahge

Pusinky vložte do trouby vyhřáté na 80°C a pomalu je sušte, dokud nebudou zcela hotové. Poznáte to tak, že půjdou snadno odlepit od papíru. Je to opravdu poměrně dlouhodobý proces, mně trvalo asi tři a půl hodiny než byly pusinky zcela vysušené. Kdyby se snažili proces urychlit a zvýšit teplotu pečení, duchové by nezůstali bílí, ale mohly se na nich objevit hnědé spálené skvrnky.collvage

Na  hotové duchy si královskou polevou obarvenou načerno (recept zde) vyznačte oči a otevřenou pusu. Pokud se Vám nechce rozdělávat polevu, když ji celou nespotřebujete, můžete oči vyznačit třeba i čokoládovými čočkami nebo použít cukrářskou fixu, máte-li. :)

Je možné, že se Vám po vytažení z trouby po nějaké chvíli začnou duchové lepit na povrchu. Také se mi to stalo, myslela jsem, že potřebují ještě dopéci, ale ani to nepomohlo. Nakonec jsem zjistila, že na tento jev má vliv vlhkost vzduchu. Nicméně i na vlhký vzduch si nakonec zvykli a po pár hodinách už byli zase hladcí a nelepkaví. Nechala jsem je normálně přes noc v kuchyni, ne v lednici ani v žádné dóze.

Když už máte duchy připravené a vysušené, začněte připravovat čokoládové muffiny. :) V rendlíku pomalu rozehřejte máslo spolu s mléčnou čokoládou. Ve vedlejší míse vyšlehejte vejce a cukr do pěny a rozehřáté máslo s čokoládou do ní pomalu vlijte. Přidejte vanilkový extrakt a moučnou směs smíchanou z hladké mouky, kypřicího prášku a špetky soli. Nakonec přilijte mléko dle potřeby.collagje

Těsto vlijte do muffinových formiček a pečte přibližně dvacet minut na 175°C, minimuffiny kratší dobu.

U vychladlých muffinů uřízněte špičky a naneste na ně vrstvu čokoládové ganache. Tu vyrobíte tak, že čokoládu za stálého míchání rozpustíte ve vodní lázni spolu se smetanou ke šlehání. Jakmile se čokoláda rozpustí a hmota je krásně hladká, máte hotovo. Krém přesuňte do zdobicího sáčku a nechte ho chvilku v chladu ztuhnout. Na krém přilepte sněhové duchy a je hotovo. :)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrouu chuť, hu-húúú! :)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sharing is caring!