Francouzské recepty,  Ostatní,  Slané pečení

Špenátový quiche

Slané koláče mám moc ráda. Bohužel jsem u nás doma jediná, proto je peču spíše výjimečně… ale když už, užívám si to. :)

P1273023.

Na malou koláčovou formu (okolo 20cm) si připravte:

  • 200g hladké mouky
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • lžička soli

náplň:

  • špenát
  • vejce
  • mascarpone
  • smetana ke šlehání
  • šunka od kosti
  • tvrdý sýr
  • česnek
  • sůl, pepř

Z uvedených surovin vypracujte těsto, zabalte ho do potravinové folie a dejte odpočinout do lednice, alespoň na 20-30 minut. Poté ho namačkejte do vymazané formy a zvedněte okraje. Nezapomeňte také dno korpusu několikrát propíchnout třeba vidličkou, aby se Vám při pečení nenafouklo.collagejh

Do náplně můžete dát téměř cokoliv. :) Já jsem použila vaničku čerstvého špenátu, dvě vejce, kousek tvrdého sýru, šunku od kosti, pár lžic mascarpone, česnek a kelímek smetany ke šlehání. Na pánvi jsem nejprve nechala rozvonět pokrájený česnek (jen chvilku, aby nezhořkl), pak jsem přidala šunku, důkladně opraný a překrájený špenát a zbytek ingrediencí. Chvíli jsem směs povařila a pak ji přesunula na připravený korpus.P1273066.

Pečte na 180°C asi půl hodiny. Po upečení nechte quiche chvilku vychladnout, aby se Vám náplň nerozpadla. Těsto je křehké a myslím, že je určitě chutnější než listové. Dobrou chuť!P1273061.

Sharing is caring!