Špenátový quiche
Slané koláče mám moc ráda. Bohužel jsem u nás doma jediná, proto je peču spíše výjimečně… ale když už, užívám si to. :)
Na malou koláčovou formu (okolo 20cm) si připravte:
- 200g hladké mouky
- 100g másla
- 1 vejce
- lžička soli
náplň:
- špenát
- vejce
- mascarpone
- smetana ke šlehání
- šunka od kosti
- tvrdý sýr
- česnek
- sůl, pepř
Z uvedených surovin vypracujte těsto, zabalte ho do potravinové folie a dejte odpočinout do lednice, alespoň na 20-30 minut. Poté ho namačkejte do vymazané formy a zvedněte okraje. Nezapomeňte také dno korpusu několikrát propíchnout třeba vidličkou, aby se Vám při pečení nenafouklo.
Do náplně můžete dát téměř cokoliv. :) Já jsem použila vaničku čerstvého špenátu, dvě vejce, kousek tvrdého sýru, šunku od kosti, pár lžic mascarpone, česnek a kelímek smetany ke šlehání. Na pánvi jsem nejprve nechala rozvonět pokrájený česnek (jen chvilku, aby nezhořkl), pak jsem přidala šunku, důkladně opraný a překrájený špenát a zbytek ingrediencí. Chvíli jsem směs povařila a pak ji přesunula na připravený korpus.
Pečte na 180°C asi půl hodiny. Po upečení nechte quiche chvilku vychladnout, aby se Vám náplň nerozpadla. Těsto je křehké a myslím, že je určitě chutnější než listové. Dobrou chuť!