Jahodový mřížkový koláč
Tenhle recept si určitě zamilujete! :) Dle Vašich ohlasů zabodoval už tento jablečný koláč. Použila jsem tedy stejné těsto a do náplně jsem dala jahody, jablka a vanilkový pudink. Vřele Vám doporučuji tento koláč upéct komukoliv a kdykoliv, bude mít úspěch. :)
Na velkou koláčovou formu si připravte:
- 400g hladké mouky
- 200g másla
- 200g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek
na náplň:
- 400g čerstvých jahod
- asi jedno větší jablko (nebo 150g jablečného pyré)
- 50g třtinového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 150ml mléka
Jak jsem již psala, těsto na koláč je převzato z tohoto receptu.
Suroviny jednoduše smíchejte dohromady, vznikne Vám měkké těsto. Namačkejte ho do vymazané koláčové zapékací mísy (může být i rozkládací dortová nebo jakákoli jiná), pořádně zvedněte okraje. Asi třetinu těsta si nechte stranou, tu pak použijete na mřížku. Pokuste se, aby těsto bylo rozprostřené rovnoměrně.
Korpus máte hotový, nyní si připravte náplň koláče. V trošce vody povařte asi jedno velké jablko a tyčovým mixérem z něj vytvořte pyré (v nejhorším případě můžete pro ulehčení práce použít i kupovanou jablečnou přesnídávku). Bohužel Vám teď neumím říct přesně, jaké množství jablek budete potřebovat, přesnídávky dělám ve velkém množství a zamrazuji, takže jsem použila již hotové zásoby…
Tyčovým mixérem rozmixujte 400g jahod. Obě pyré dejte do rendlíku, přilijte k nim vanilkový pudink rozmíchaný ve 150ml mléka a přisypte 50g třtinového cukru. Vše za stálého míchání asi tři minuty povařte, směs trochu zhoustne a náplň vlijte na koláč. Je důležité, abyste měli dostatečně zvednuté okraje těsta.
Nakonec si připravte proužky těsta na mřížku. Zbytek těsta vyválejte a rádýlkem vykrájejte přibližně stejně široké proužky, ty pak skládejte na koláč tak, aby vytvořily mřížku.
Pečte při 175°C asi půl hodiny. Po vytažení koláče z trouby se Vám po bytě rozline úžasná vůně jahod a vanilky.
Dobrou chuť!
3 komentáře
Jana
Dobrý den !
Chci se zeptat, jaký průměr má Vaše velká koláčová forma ?
Mám stejnou formu, ale její průměr bude asi menší !
Vaše recepty jsou skvělé, moc za ně děkuji !
Mějte krásné dny a další velmi chutné receptíky na koláče ! Jana
katchenaa
Dobrý den, moje forma má průměr 27cm. :) A ještě jednou Vám moc děkuji za milý komentář!!
Marija
Dekuji za uzasny recep !!!
Udelala jsem velkou chybu hned na zacatku – po upeceni jsem ho nakrojila a vyrekl mi….ale – i tak byl uzasny !!!!
Po vychladnuti chutnal jeste vic!!!
Tesim se na dalsi Vase recepty !!!
💞💞💞💞