Šátečky z tvarohového těsta plněné povidly
Dnešní recept asi všichni znáte. Proto považujte tento článek za pokus o připomenutí této naprosto jednoduché a výborné klasiky. Plněné šátečky z tvarohového těsta zná z dětství snad každý. Nebo alespoň doufám, pro mě jsou takovým milým sladkým návratem o pár let zpět. :)
Připravte si:
- 350g polohrubé mouky
- 250g tvarohu
- 250g másla
- povidla
- moučkový cukr na obalení
- vanilkový cukr
Do mísy odvažte 350g polohrubé mouky, k ní přidejte celý tvaroh z vaničky (použila jsem polotučný) a na kousky přikrájejte celé máslo, které jste nechali změknout při pokojové teplotě. Vše rukama důkladně propracujte a hotové těsto nechte chvíli odpočinout v lednici.
Mezitím si připravte pomůcky na vytváření šátečků. Budete potřebovat povidla, rádýlko (popř. formičku na šátečky) a do malé misky nasypte moučkový cukr a smíchejte ho se lžicí nejlépe domácího vanilkového cukru. V něm budete horké šátečky obalovat.
Po chvíli těsto z lednice vyndejte a vyválejte ho na ne příliš tenký plát. Z něj pak vykrajujte kolečka, která budete vkládat do formičky, nebo ho rozdělte na čtverečky.
Jeden plech jsem šátečků jsem vytvořila pomocí formičky, zbytek jsem dodělala klasicky. Vyválený plát těsta jsem rádýlkem rozdělila na přibližně stejně velké čtverečky, na ně jsem nanesla trochu povidel (pokud bude povidel větší než malé množství, vybublají z šátečku ven :) a přeložila jsem růžky.
Šátečky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, mezery mezi nimi nemusí být velké, šátečky se příliš nezvětší. Pečte při 175°C asi 15 minut.
Ještě horké šátečky obalte v připraveném moučkovém cukru, poté je nechte chvilku vychladnout a můžete se do nich pustit. :)
Dobrou chuť.