Obrácený švestkový koláč
Tento recept bohužel neobsahuje fotopostup, bude Vám muset stačit slovní popis…:) O recept jsem se totiž původně neplánovala podělit, nicméně koláč jě vážně moc dobrý a vláčný, takže by to byla škoda. A švestek je zrovna teď všude dost!
Na koláčovou formu o průměru cca 20cm budete potřebovat:
- 80ml vody
- 120g třtinového cukru
- cca 350g švestek
- 70g másla
- 50g slunečnicového oleje
- 150g cukru
- 2 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- kůra z 1/2 citronu + pár kapek citronové šťávy
- 160g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 2 lžíce zakysané smetany
Inspiraci jsem čerpala z peknevypecenyblog.cz. :)
Nejdříve omyjte, rozpulte a vypeckujte švestky, budete potřebovat asi 12-15ks (cca 350g), záleží na velikosti. Rozpůlené švestky vyskládejte slupkou vzhůru do koláčové formy vymazané máslem.
V menším hrnci na středním plameni nechte v 80ml vody rozpustit 120g třtinového cukru. Vznikající karamel nemíchejte, vytvořily by se v něm hrudky, můžete pouze různě otáčet a naklánět hrnec či rendlík. Hotový karamel nalijte do formy na připravené švestky, rozehřejte troubu na 170°C a vytvořte těsto.
Pečte při 170°C asi 45min. Koláč nechte ve formě chvilku vychladnout, poté ho překlopte na talíř.
Přeji dobrou chuť!
Jeden komentář
Lucie Tirbová
Dobrý den, peču dle Vašich receptů velmi často, ale musím říct, že tento koláč je naprostý TOP!!!