Moučníky, koláče, buchty

Rybízový koláč s drobenkou

Občas je potřeba mít v záloze nějaký jednoduchý a rychlý recept, když Vás třeba přepadne náhlá chuť na něco sladkého. Takovou klasickou rychlovkou je třeba rybízový koláč s drobenkou.

Budete potřebovat následující ingredience:

  • 250g polohrubé mouky
  • 150g moučkového cukru
  • 150g másla
  • 4 vejce
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • vanilkový cukr
  • šťávu z půlky citronu
  • špetku soli
  • rybíz
  • hrubou mouku, cukr krystal, máslo

Je to opravdu snadné. Nejprve utřete vejce s cukrem, přidejte rozehřáté nebo alespoň změklé máslo a zbytek surovin. Protože jsem tentokrát pekla v malé formě 20x25cm, vystačila jsem si jen s půlkou ingrediencí.

Těsto vlijte na vymazaný plech a posypte ho rybízem nebo jiným ovocem, které doma zrovna máte. Výborné by byly určitě třeba i švestky nebo meruňky. Já jsem měla v mrazáku zásoby rybízu z léta.

Dále si připravte drobenku (nebo “žmolenku”, jak se říká u nás doma :). Důkladně rukama propracujte hrubou mouku, cukr a změklé máslo do požadované konzistence. Obvykle se radí použít stejný poměr od všech tří surovin, ale já dávám více mouky, protože mám raší drobenku křupavější. V tomto bodě jsem taky využila zásoby z mrazáku. :) Když jsem před nedávnem pekla kynuté koláče, udělala jsem drobenky více a zamrazila. Nic se s ní nestane a Vám to příště ulehčí práci.

Pečte při 175°C asi 40 minut nebo dokud nezezlátnou okraje.

Dobrou chuť!

Sharing is caring!