Mrkváč na plech
Mrkváč je skvělý na všechny způsoby. Tato varianta je v podobě “buchty na plech”, takže příprava je snadná a rychlá. Je to takový ten typický snídaňový nebo poobědový moučník. Co je ale hlavní, je vynikající! Vyzkoušejte ho a uvidíte. :)
na plech nebo pekáč o velikosti cca 30x20cm si připravte:
- 2 vejce
- 180g třtinového cukru
- 1lžička medu
- 120g oleje
- 130g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky sody
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžičku skořice
- 3-4 střední mrkve nastrouhané najemno
- asi dvě hrsti nasekaných vlašáků
- 250g tvarohu ve vaničce
- 200g lučina nebo gervais
- 80g moučkového cukru
- šťávu z limety nebo citronu
Nejprve na jemném struhadle nastrouhejte tři až čtyři střední mrkve a dejte je stranou. V míse pak vyšlehejte vejce a třtinový cukr do světlejší pěny, přidejte lžičku medu, popř. sirupu (zlatého, agávového,…) a olej. V další míse smíchtejte sypké ingredience, polohrubou mouku, jedlou sodu, skořici, kypřicí prášek a sůl, a tuto směs zapracujte do připravené pěny.
Poté přidejte nastrouhanou mrkev, která těsto krásně zvláční, a nakonec přisypte asi dvě hrsti nahrubo nasekaných vlašských ořechů.
Těsto vlijte do pekáče nebo na menší plech a širokou stěrkou uhlaďte jeho povrch.
Pečte při 170°C zhruba půl hodiny, před vyndáním z trouby otestujte špejlí, zda je buchta dopečená.
Korpus nechte vychladnout a poté ho pomažte krémem, který připravíte smícháním tvarohu (raději mám tučný) s cukrem, k němu jemně vmíchejte čerstvý sýr (např. lučinu, gervais, philadelphii) a nakonec přidejte pár kapek citronové šťávy podle chuti.
Hotový mrkváč pak ozdobte několika nasekanými ořechy a dejte asi na hodinu vychladnout do lednice. Poté podávejte.
Přeji Vám dobrou chuť! :)
7 komentáře
Ivana
Něco tak úžasného a lahodného jsem dlouho neochutnala…chutí mi to připomíná medovník,ale korpus se díky mrkvičce úplně rozplývá na jazyku…plech je skoro prázdný..Vynikající!!!!
katchenaa
Mockrát děkuji za milý komentář, Ivano! Z mrkvových moučníků mívám podobné pocity. :)
Iveta
Výborný, recept jsem si uložila. Budu už dělat podruhé a ne naposledy.
katchenaa
To jsem moc ráda, Iveto! Děkuji za komentář a přeji hezký den. :)
Andrea
Je výborný, ne, je vynikající! A měl velký úspěch ;) Určitě budu dělat znovu :)
Adela
Tak to jsem necekala,je naprosto dokonala!!!
Nic složitého a presto takova pecka!diky za recept!!!!!!
Martina
Super úžasný