Moučníky, koláče, buchty

Cake pops

Cake pops, neboli dortová lízátka, se výborně hodí na každou oslavu narozenin nebo party. Není to nic pro vyznavače zdravé výživy, ale myslím, že pokud si podobný hřích dopřejeme jednou za čas, nic se nám nestane. :) Přináším Vám recept na jejich nepečenou variantu.

Manžel kdysi dávno přinesl jako výslužku z práce pár těchto cakepopů, jejich společnost tehdy slavila jakési výročí a tyto sladkosti rozdávala zaměstnancům. To bylo mé první setkání s nimi, tenkrát ještě nebyly tak obvyklé jako dnes. Strašně nám chutnaly a od té doby jsem cakepopy několikrát také připravila a snažila se přiblížit jejich chuti. Vyzkoušela jsem dost variant, pečené i nepečené, až jsem nakonec došla k následujícímu receptu, ten se tomu původnímu opravdu velice přiblížil.

Na 20ks lízátek budete potřebovat:

  • 220g piškotů (část můžete nahradit třeba i mletými ořechy)
  • 75g salka (nebo celou tubu Pikniku, popř. Jesenky)
  • 170g moučkového cukru
  • 200g másla
  • 2 lžíce rumu
  • bílá čokoláda na polevu
  • cukrové zdobení
  • tyčky na cakepops
  • malé papírové košíčky

Postup je snadný, jako když připravujete nepečené vánoční cukroví. Nejprve namelte piškoty, do nich nakapejte rum, přidejte prosátý moučkový cukr, salko a změklé máslo. Pokud cakepopy připravujete na dětskou oslavu, rum vynechejte. :) Místo něj můžete použít třeba malinovou šťávu. Nemusíte také nutně použít pouze piškoty, můžete k nim namlít téměř jakékoliv sušenky, které doma máte, dá se použít třeba i zbytek dortového korpusu. Hmotu zpracujte a dejte na chviličku do lednice.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z těsta tvořte kuličky o průměru 4-5cm a do každé opatrně zapíchněte tyčku. Existují speciální jednorázové tyčky na cakepopy, padesát kusů se dá sehnat okolo sta korun. Prodávají se také tyčky, které se dají použít opakovaně. V nouzi se dají použít i špejle, ale ty nevypadají tak dobře…

Takto připravené cakepops dejte opět zatuhnout do lednice a připravte si polevu z bílé čokolády.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Já jsem na polevu použila pouze 200g bílé čokolády a asi 5 lžic vody. Dejte ale pozor, bílá čokoláda se chová trochu jinak než tmavá, při větší teplotě se okamžitě srazí. Proto ji pomalu rozpouštějte opravdu jen v míse nad párou, ne přímo v hrnci, a stále míchejte.

Jednotlivá lízátka do čokolády opatrně namáčejte a při vyndávání je raději zespodu přidržujte třeba lžicí, aby Vám tíhou čokolády z tyčky nesklouzly. Jelikož bude poleva poměrně hustá, bude stačit jedna vrstva. Takto obalené cakepops dávejte na talíř, na který si dejte kus alobalu (z lízátek bude ještě odkapávat čokoláda). Nakonec je posypejte zdobením a dejte ztuhnout do lednice, alespoň na pár hodin. Až čokoláda dostatečně zatuhne, opartně lízátka sundejte z alobalu a vložte do ozdobných papírových košíčků.

Úspěch u všech oslavujících je zaručen. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Cake pops