Croquembouche
Tato francouzská dobrota mi naprosto učarovala. Je krásná na pohled, její výroba mě baví a také mě samozřejmě moc těší všechny ty pozitivní ohlasy okolí. Je tvořena malými kuličkami z odpalovaného těsta plněnými vanilkovým krémem, které jsou k sobě slepeny karamelem do tvaru kužele. Croquembouche je zvlášť vhodný pro slavnostní příležitosti.
Budete potřebovat:
- 250ml vody
- 100g másla
- 1/4 lžičky soli
- 170g polohrubé mouky
- 30g cukru
- 4 střední vejce
- 4 žloutky
- 130g cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 200ml mléka
- 1/2 vanilkového lusku
- 200g změklého másla
- cca 1/2 hrnku krystalového cukru
- 2 lžíce vody
Recept na profiterolky (a odpalované těsto obecně) naleznete zde.
Jako náplň připravte žloutkový krém s pravou vanilkou. Čtyři žloutky, lžíci mouky, 130g cukru a jeden rozpůlený vanilkový lusk povařte ve 200ml mléka do zhoustnutí. Nechte vychladnout následně do krému vmíchejte půlku másla. Přípravu krému si také můžete usnadnit použitím práškového pudinku. V půl litru mléka rozmíchejte dvě balení pudinku, přidejte cukr podle chuti (odpalované těsto není sladké, takže krém klidně může být i sladší) a do vychladlého pudinku pak zašlehejte změklé máslo.
Profiterolky plňte krémem za použití cukrářského sáčku a zdobicí špičky. Profiterolku špičkou vždy propíchněte a natlačte dovnitř trochu krému.
Dále si připravte karamel, kterým budete kuličky slepovat. Na pánev vsypte asi půl hrnku cukru a přidejte zhruba dvě lžíce vody. Pomalu cukr nechte rozehřát, od středu Vám začne zlátnout a vznikat karamel. Karamel nemíchejte žádnou vařečkou ani jiným náčiním, pouze pánvičku různě nahýbejte a otáčejte, aby se rozpustil veškerý cukr.
Do rozpuštěného karamelu namáčejte jednitlivé profiterolky a rovnou je lepte na talíř, na kterém budete chtít croquembouche podávat. Postupujte rychle (karamel rychle chladne a tvrdne) a velmi opatrně. Karamelové popáleniny jsou nepříjemné, věřte mi. :) Pokud Vám toto množství karamelu nebude stačit, prostě do pánve přisypte další cukr a ten nechte opět rozpustit.
Kuličky vrstvěte na sebe do tvaru kuželu a na závěr celé dílo ještě ozdobte “karamelovou pavučinkou”. Ta se nejlépe vytváří z chladnoucího karamelu, který už je lehce tahavý. Bohužel nevím, jestli existuje nějaká vychytávka, kterak pavučinku udržet co nejdéle, ale ta moje se vždy v teple rozpustí a zmizí. Můžete také lžicí tvořit různé karamelové “cákance” na pečicí papír, nechat je ztuhnout a poté je použít k ozdobení.
Hotový croquembouche můžete okamžitě podávat. :)
3 komentáře
Michaela
Dneska jsem pekla poprvé a musím říct, že naprosto jednoduché a skvělé! Věřím, že to na Vánočním večírku bude mít úspěch :))
katchenaa
Děkuji za komentář, Michaelo, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Tím, že croquembouche bude mít úspěch, jsem si naprosto jistá! :)
Magdaléna
Chystám se tuto dobrotu péct pro svou mamku ke svátku. Chci se zeptat, na jak velkou pyramidku vyjde udávané množství těsta a krému? Děkuji předem za odpověď!