Moučníky, koláče, buchty

Jahelník s rozinkami a jablky

Jáhly jsou bezlepková a výživově velmi hodnotná potravina. Pokud máte chuť na něco sladkého, ale nechcete příliš hřešit, zkuste si upéct tento jablečný jahelník!

na větší koláčovou formu nebo pekáč budete potřebovat (já jsem pekla v menší formě z poloviny surovin):

  • 200g jáhel
  • 4 vejce
  • 120g třtinového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 100g rozinek
  • 100g ořechů
  • 200g strouhaných jablek

Jáhly si odvažte, nasypte do cedníku a poté je několikrát propláchněte vroucí vodou, zbavíte se tak nežádoucí nahořklé chuti. Vařte je v 750ml vody tak dlouho, dokud je voda zcela nevyvaří, bude to trvat asi patnáct až dvacet minut. Ke konci vaření dejte pozor, aby se jáhly nezačaly připalovat a občas je zamíchejte. Uvařené jáhly odstavte a v hrnci je nechte chvíli vychladnout.collagje

Vychladlé jáhly vsypte do mísy a přidejte k nim žloutky, cukr, skořici, rozinky a nasekané ořechy. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte k této směsi. A těsto je hotovo. :)

Polovinu těsta vlijte do formy, na ní rovnoměrně rozprostřete nahrubo nastrouhané jablko, a jablečnou vrstvu překryjte zbylým těstem.collhage

Pečte asi hodinu při 160°C. Hotový jahelník bude mít lehce zlatavou barvu a okraje se budou samy odlepovat od formy.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrou chuť! :) OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!

2 komentáře