Moučníky, koláče, buchty

Nejlepší jablečný koláč

Koláč jsem upekla včera odpoledne a dnes ráno, kdy píšu tento recept, už zbývá jen jeden jediný kousek. A to koláč jedl pouze manžel (dobře, abych mu nekřivdila, také jsem kousíček ochutnala :)! Je totiž jeho oblíbený, přezdívá mu “nedělní koláč”. :) Prý má nejchutnější těsto, jaké kdy jedl… A opravdu, těsto je křehké, ale přesto hutné, sladké, prostě výborné.

Na velkou koláčovou formu si připravte:

  • 400g hladké moukyOLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • 200g másla
  • 200g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek
  • 5 středních jablek
  • 80g moučkového cukru
  • 1 lžíce skořice
  • citronová šťáva
  • smetana ke šlehání

Suroviny jednoduše smíchejte dohromady, vznikne Vám měkké těsto. Můžete ho dát na chvíli do lednice, aby se s ním lépe pracovalo. Namačkejte ho do vymazané koláčové zapékací mísy (může být i rozkládací dortová nebo jakákoli jiná), pořádně vytvarujte i okraje. Asi jednu třetinu si nechte stranou, tu pak použijete na mřížku.collage

Pokuste se, aby těsto bylo rozprostřené rovnoměrně, kdyby ne, koláč by se Vám mohl rozpadat.

Jablka rozprostřete na těsto tak, jak vidíte na obrázku, a ze zbylého těsta vyválejte placku (protože je těsto poměrně lepivé, nezapomeňte si vál dostatečně podsypat moukou). Tu rádýlkem (můžete i ozdobným) rozdělte na několik pruhů a opatrně je naskládejte na koláč. Mřížka není nutná, pokud spěcháte, můžete celé množství těsta natlačit do formy, na to dáte jablka a dáte péci. Koláč bude stejně dobrý, jen nebude tak hezký. :)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pečte na 175°C asi 30 minut.

Ještě horký koláč polijte smetanou ke šlehání (cca 120ml), krásně se do koláče vsákne. Můžete tento proces urychlit tím, že jablečnou náplň na několika místech propícháte špejlí. Poté jen počkejte, až koláč vychladne a můžete zakrojit.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrou chuť! OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tip na závěr: Místo jednoho velkého koláče můžete klidně upéct více malých a ozdobit je třeba malými kytičkami. :)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!

44 komentáře

  • Kachnaa

    Tak to je jednoduše bomba! :) Děkuji za skvělý recept, koláč jsem upekla jako překvapení pro mamku, kdyz se vratila z práce. Moc ji chutnal a nebyla sama. Hned zmizel, pristi tyden pecu dalsi :-D

  • katchenaa

    Děkuji za komentář, mám opravdu velikou radost, že má koláč úspěch! :)

  • Marketa

    Dnes jsem poprve upekla tento kolac a opravdu sklidil velky uspech!!! Uz mam za sebou Estonsky tringel taktez uspech a i francouzska bagetka a makove rohlicky😉😉 tesim se az vyzkousim dalsi Vase recepty !!!

  • katchenaa

    Z takových komentářů mám velkou radost! Je skvělé, že se mé oblíbené recepty stávají oblíbenými i v jiných domácnostech.:) Moc Vám děkuji za zprávu, Markéto, a pečení zdar! :)

  • Martina Klásová

    Teď jsem se pustila do pečení tak jsem zvědavá. ;-) vypadá moc hezky!

  • Anna

    Dobrý den, mohu se zeptat jestli se da kolac jednoduse vyklopit k keramicke formy, aby se mi nezlomil? Dekuji

  • Michaela

    Tenhle koláč je naprostá bomba, peču ho opakovaně a vždycky s ním slavím velký úspěch! Právem nese přívlastek – nejlepší!

  • Simandlová Dáda

    Tento koláč (bez smetany)pekla moje maminka a byl to můj nejmilovanější.Jen ještě do těsta přidávala 1 PL octa, ale vy tam máte citronovou šťávu, tak to je asi stejné. Nejlepší byl druhý den, když se pěkně rozležel. Maminka ho měla pojmenovaný jako Cukrářský koláč. Občas ho taky dělám a má stále úspěch. Děkuji za ostatní inspirace, jste moc šikovná, tak ať se vám dílo i nadále daří :-)

  • katchenaa

    Dobrý den, omlouvám se, nestihla jsem odpovědět… Třešně do tohoto receptu jsem nezkoušela a popravdě bych to raději ani nedělala, třešním více sedí křehké těsto. :) Ale vidím, že už jste došla ke stejnému závěru a upekla třešňový páj. :) Jsem ráda, že Vám chutnal.

  • Iva

    Dobrý den,
    Chystám se dělat tento koláč ale trošku mám obavu co udělá na konci šlehačka s tím koláčem když se nalije na hotový. Opravdu hodně lijete na horký hotový koláč.
    Děkuji Iva

  • Štěpánka

    …fakt dost dobrý.
    Linecký koláče znám,peču,ale tenhle se smetanou je fakt výborný.Musím se ovládat,jsem doma sama a bylo by vidět kolik jsem toho snědla.Jo a můj muž je právě na kole,ale až se vrátí,tak nemusím mít starost co bude jíst.Miluje doma pečené dobroty a pak mu stačí jen kafíčko,kakao,mléko….Zítra prostě upeču znovu.
    Posílám pochvalu a prostě si užívej krásné a veselé dny,Štěpánka

  • Jana

    Dobrý den !
    Koláč je famózní ! Super ! Díky moc za receptík !
    Mějte krásné dny ! Jana

  • katchenaa

    Moc děkuji za komentář, Jano! :) Mám radost, že Vám koláč chutná!

  • katchenaa

    Mockrát děkuji za komentář, Marie! To je ta největší pochvala, když chutná i tomu, kdo na sladké moc není! :)

  • Tereza

    Zdravím vás
    dámy, ženy 😊 já do těsta přidávám jako zlepšovák zakysanou smetanu a musím říci, ze koláč je pak hezky vláčný a jemný. Jinak recept je úplně famózní, Děkuji za skvělý tip. Hezký den

  • Petrova Spáčilová

    Není mi jasné,kam se dává citronová šťáva.Do těsta,nebo k jablkům.Je napsaná u jablek,ale v komentu paní píše,že dávají do těsta lžíci octa,ale vy máte psanou zmiňovanou citr.šťávu….

  • katchenaa

    Dobrý den, citronovou šťávu dávám do náplně k jablkům. :) Myslela jsem, že to bude jasné ze seznamu ingrediencí, kde mám oddělené suroviny na těsto a na náplň, ale vidím, že není.. Omlouvám se za nepřesnost a přeji hezký den, Katka :)

  • Eva

    Dobrý večer, koláč jsem už pekla třikrát a pokaždé byl hned pryč😀. Podruhé jsem ho udělala z polohrubé mouky a polovinou cukru (jak do těsta i jablek) a do jablek jsem ještě přidala rozinky a nasekané ořechy. Děkuji za skvělý recept. Eva

  • Baru

    Top koláč jaký jsem kdy jedla, kamarádka upekla a mohu říci že nikdy jsem neměla nic lepšího ❤️

  • Angelika

    Zkoušela jsem, ale mně se smetana nevsákla, nevím kde je chyba. Mají se jablka vyždímat?

  • Kristýna

    Dobrý den, právě se na něj poprvé chystám :)
    Zeptám se, kolik té šťávy k jablkům dáváte? Třeba z poloviny citrónu?
    Děkuji.

  • Žaneta Bohatová

    Děkuji za úžasný recept 👌👌 výborný, křehký, voňavý koláč 🥮🍏🍎.

  • Renata

    Dobrý den, děkuji za rwcept. Koláč byl vynikající. Dnes budu dělat podruhé 😊

  • Iveta

    Dobrý den,
    koláč jedna báseň,jen se po něm zaprášilo.

    Děkuji za dobrý recept!!!

  • barbora

    Děkuji za recept, výborný! 😊 Akorát jsem dala míň cukru, 120 místo 200g a do jablek asi 50g.

  • Simona

    Koláč byl moc dobrý,jen střed jsem měla trochu namočený,nevím jestli to udělala ta šlehačka?

  • Lucie

    Tak tenhle koláč nemá chybu. Určený k výročí a určitě budu péct každý rok i častěji

  • Tereza

    Dobrý den, prosím,to opravdu není potřeba korpus předpéci,nebo jablka vymackat,aby nepustila všechnu šťávu do korpusu,opravdu nalijete šlehačku na upečený koláč a nerozmáčíte mřížku?zkusila jsem ho dvakrát,pokaždé se nedal jíst jinak než lžičkou a to už mám něco napečeno,proto se mi zdá,že je to jeden z mnoha nefunkčních receptů,s nedostatečným postupem,ale pěknou fotkou.ps,to množství cukru je opravdu přehnané

  • r.

    … určitě vyzkouším, mřížkové mi moc nejdou, ale mám je ráda…
    Díky za recept! 🍀