Moučníky, koláče, buchty

Jahodovo-kokosový jahelník

Dnešní recept bude po těch předchozích sladkých bombách odlehčený a dá se říci, že i zdravý. :) Sice zrovna není sezóna jahod, ale třeba má ještě někdo z Vás jahody zamrazené z léta a přemýšlíte, co s nimi. Zkuste si připravit nepečený kokosový jáhelník s jahodami.

Na menší dort (použila jsem formu o průměru 19cm) budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku jáhel (asi 120g)
  • 1/2 hrnku kokosu (asi 60g)
  • 1-2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu
  • jahody
  • 1-2 lžíce třtinového cukru
  • 2x dortová želatina

Nejprve spařte jáhly vařicí vodou, zceďte je a poté je pomalu uvařte doměkka. Dejte pozor, aby se Vám jáhly nepřipálily, nasáknou hodně vody, takže vařte minimálně v poměru 1:3 dílům vody a stále je kontrolujte. Když jáhly změknou, což je asi po deseti minutách, nechte je pak ještě chvíli v hrnci pod pokličkou dojít. Pokud zbyde přebytečná voda, slijte ji a jáhly vsypte do mísy.kokosový olej

Uvařené jáhly v míse smíchejte se strouhaným kokosem, jednou až dvěma lžicemi kokosového oleje a medem. Můžete použít třeba i agávový sirup nebo jiné sladidlo ze zdravé výživy. Množství sladidla záleží na Vás, já jsem dala dvě lžíce medu a korpus byl sladký dost. Tuto směs pořádně promíchejte, natlačte do dortové formy a korpus dejte do lednice ztuhnout.

P1182562.

Ovocnou vrstvu dortu připravíte tak, že rozmixujete nějaké šťavnaté ovoce, mělo by ho být okolo půl litru, pokud není, nastavíte ho vodou. Já jsem měla v mrazáku mixované jahody od mé tchýně, jsou to ty výborné, voňavé jahody, které Vám okamžitě připomenou léto. Bylo jich 400ml, přidala jsem tedy 100ml vody. Jahody jsou na tento recept asi nejlepší, ale v létě jsem použila třeba i broskve a také byl výsledek moc dobrý. Typu ovoce pak musíte i přizpůsobit i množství sladidla vrchní vrstvy, pokud je ovoce hodně sladké, možná nebude ani třeba ho sladit.

Do rozmixovaného ovoce vsypte práškovou želatinu, použila jsem červenou dortovou želatinu od Dr. Oetkera. Budete muset použít dva balíčky, protože jeden stačí pouze na 250ml tekutiny. Pořádně želatinu v ovoci rozmíchejte a pomalu přiveďte k varu. Vařte asi jednu minutu, hrnec odstavte a nechte chviličku vychladnout. Opravdu jen malou chvilku, aby Vám želatina nestihla ztuhnout. Pak směs opatrně vlijte na korpus. Dělejte to pomalu, aby Vám horké ovoce neudělalo do korpusu díru a jáhly se nesmíchaly s ovocem.

collage.

Poté dejte dort opět ztuhnout do lednice a zdravá dobrota je hotová. Dobrou chuť!

jáhlovník

Sharing is caring!