Moučníky, koláče, buchty

Kynuté koláče

Kdybyste se mě zaptali, kterému jídlu nikdy nedokážu odolat, odpovím Vám, že kynutým koláčům. :) Ráda se s Vámi podělím o svůj oblíbený recept.

Na 12-15ks koláčků si připravte:

  • 500g polohrubé mouky
  • 150ml vlažného mléka
  • 2 hrsti cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 125g rozehřátého másla
  • kůru z 1 citronu
  • 2 lžíce oleje
  • 30g droždí
  • povidla, tvaroh, mletý mák (+ rum, moučkový cukr, mléko)

na drobenku:

  • hrubá mouka
  • máslo
  • cukr
  • vejce na potření
  • máslo na potření

Všechny suroviny odvažte a smíchejte dohromady, není třeba nechávat vzejít kvásek. Vytvořte hladké těsto, ideální je, když bude trochu mastnější, ale určitě ne lepivé. Poté ho nechte kynout na teplém místě, hodina by měla stačit.

Během kynutí si připravte náplně koláčků. Povidla rozmíchejte s trochou rumu, do tvarohu přidejte žloutek (dávám na jednu vaničku tvarohu jeden žloutek), vanilkový cukr a cukr krystal podle chuti. Mák krátce povařte s mlékem, moučkovým cukrem a špetkou muškátového oříšku. Všechny ingredience přidávám “podle oka”, takže je těžké odhadnout gramáže, ale na 50g máku by Vám mělo stačit asi 50g moučkového cukru a 150-200ml mléka.

collagez

Nakynuté těsto rozdělte na dvanáct stejných bochánků. Každý z nich důkladně prohněťte a válečkem vyválejte na placku silnou maximálně jeden centimetr. Pokud nejste úplně spokojeni s výsledným tvarem koláčku, můžete ho pomocí široké skleničky vykrojit do ideálního kruhu.

collageh

Okraje koláčků na plechu potřete rozšlehaným vejcem a koláčky, které nebudou mít makovou náplň, potřete povidly. Pod tvaroh se povidla skvěle hodí, mák je nejlepší sám o sobě.

Poté koláčky posypte drobenkou, kterou jste vytvořili ze změklého másla, hrubé mouky a krystalového cukru. Dávám o trochu více mouky a cukru, aby se drobenka upekla spíše dokřupava.

collagej

Koláčky pečte při 175°C dokud nechytí krásnou zlatavou barvu. Horké koláčky potřete rozpuštěným máslem s kapkou rumu, aby byly voňavé.

Dobrou chuť!kynuté koláče

Z těsta můžete také vytvořit dva velké koláče a ozdobit je dle fantazie. :)

Sharing is caring!

2 komentáře

  • Bara Marikova

    Dobry den, musim Vam podekovat za nejen tento uzasny recept :) pecu podle Vas dost casto a okoli si vytvory nemuze vynachvalit :) jste opravdu sikovna! Zitra mam v planu Vas Late dort s makronkama,tak jsem zvedava jak vse dopadne… jeste jednou diky a hezky den ;)

  • Šárka

    Dobrý den, pro jistotu, pojem “šálek” znamená jaký objem? U “hrnku” bych chápala 250 ml, u šálku méně, ale nejsem si jistá kolik. Děkuji za ujasnění.