Kváskové pečení,  Pečivo

Kváskové žitné bulky se sezamem

Kváskový chléb je sice úžasný, výborný a už přes dva měsíce jsme doma neměli chleba kupovaný, ale i přesto už to chtělo nějakou změnu… Tou se pro tentokrát staly kváskové bulky z převážně žitné mouky s přidaným sezamem. Zpočátku jsem si nebyla jista výsledkem, ale nakonec jsem byla příjemně překvapena a myslím, že tyto bulky budu péct často. :)

první kvas:

  • 30g žitného kvásku
  • 150g vody
  • 150g žitné chlebové mouky

těsto:

  • 130g vody
  • 250g žitné chlebové mouky
  • 100g hladké pšeničné mouky
  • 30g oleje
  • 30g seznamu
  • 2 lžičky soli
  • 1/3 lžičky jedlé sody

Suroviny na první kvas promíchejte a nechte v teple pracovat 12-14 hodin. Ideální je tedy zadělat kvásek večer a hned ráno můžete zpracovat těsto. První kvas je hustší než jaký obvykle připravuji, když peču chleba, ale poměr surovin dodržte, je správný. :)collageýt

Po dvanácti hodinách bude kvásek vypadat jako na první fotce v koláži výše. Přidejte k němu zbytek surovin a zadělejte těsto. Trocha jedlé sody se přidává proto, aby srazila kyselost kvásku. Nepočítejte s tím, že bude těsto tak příjemné jako když zaděláváte klasické kynuté těsto z droždí… Kvásek a žitná mouka způsobuje, že se těsto poměrně dost lepí. Pokud těsto hnětete rukama, doporučuji důkladně si pomoučit vál i ruce. Těsto nezpracujete tak, že bude nelepivé, pokud byste to udělali, byly by bulky tvrdé a moc by nekynuly… Proto opět dodržte množství surovin.

V této fázi mi byla ta hrouda těsta opravdu nesympatická a v duchu jsem se smiřovala s neúspěchem, ale nebojte se. Nechte hroudu alespoň dvě hodiny kynout v teple a bude to lepší. :)collagegug

Vykynuté těsto rozdělte na osm dílů a vytvarujte bulky. Opět je nechte asi hodinu kynout na plechu. Těsně před vložením do trouby bulky potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pečte v troubě vyhřáté na 230°C asi 15-20 minut. Při rozehřívání do trouby vložte pekáč s asi třemi decilitry vody, aby se na bulkách vytvořila hezky křupavá kůrka.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!

Jeden komentář

  • Jiří Dolínek

    Ahoj,
    nestihnul jsem dnes upéct bulky tak jsem teď večer zadělal kvásek s těstem,šoupnul to do studené trouby a zítra uvidím zda bude s čím pokračovat. Vím z jiných receptů,že by to snad mohlo jít, uvidíme.
    Jirka