Kváskové žitné bulky se sezamem
Kváskový chléb je sice úžasný, výborný a už přes dva měsíce jsme doma neměli chleba kupovaný, ale i přesto už to chtělo nějakou změnu… Tou se pro tentokrát staly kváskové bulky z převážně žitné mouky s přidaným sezamem. Zpočátku jsem si nebyla jista výsledkem, ale nakonec jsem byla příjemně překvapena a myslím, že tyto bulky budu péct často. :)
první kvas:
- 30g žitného kvásku
- 150g vody
- 150g žitné chlebové mouky
těsto:
- 130g vody
- 250g žitné chlebové mouky
- 100g hladké pšeničné mouky
- 30g oleje
- 30g seznamu
- 2 lžičky soli
- 1/3 lžičky jedlé sody
Suroviny na první kvas promíchejte a nechte v teple pracovat 12-14 hodin. Ideální je tedy zadělat kvásek večer a hned ráno můžete zpracovat těsto. První kvas je hustší než jaký obvykle připravuji, když peču chleba, ale poměr surovin dodržte, je správný. :)
Po dvanácti hodinách bude kvásek vypadat jako na první fotce v koláži výše. Přidejte k němu zbytek surovin a zadělejte těsto. Trocha jedlé sody se přidává proto, aby srazila kyselost kvásku. Nepočítejte s tím, že bude těsto tak příjemné jako když zaděláváte klasické kynuté těsto z droždí… Kvásek a žitná mouka způsobuje, že se těsto poměrně dost lepí. Pokud těsto hnětete rukama, doporučuji důkladně si pomoučit vál i ruce. Těsto nezpracujete tak, že bude nelepivé, pokud byste to udělali, byly by bulky tvrdé a moc by nekynuly… Proto opět dodržte množství surovin.
V této fázi mi byla ta hrouda těsta opravdu nesympatická a v duchu jsem se smiřovala s neúspěchem, ale nebojte se. Nechte hroudu alespoň dvě hodiny kynout v teple a bude to lepší. :)
Vykynuté těsto rozdělte na osm dílů a vytvarujte bulky. Opět je nechte asi hodinu kynout na plechu. Těsně před vložením do trouby bulky potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem.
Pečte v troubě vyhřáté na 230°C asi 15-20 minut. Při rozehřívání do trouby vložte pekáč s asi třemi decilitry vody, aby se na bulkách vytvořila hezky křupavá kůrka.
Dobrou chuť!
Jeden komentář
Jiří Dolínek
Ahoj,
nestihnul jsem dnes upéct bulky tak jsem teď večer zadělal kvásek s těstem,šoupnul to do studené trouby a zítra uvidím zda bude s čím pokračovat. Vím z jiných receptů,že by to snad mohlo jít, uvidíme.
Jirka