Limetkové tartaletky
V těchto tartaletkách se potkává výrazná sladkokyselá chuť náplně a jemného kokosového košíčku. Navíc jsou krásné a elegantní, ideální chuťovky pro slavnostní příležitosti.
Připravte si (množství upečených kusů se bude lišit podle velikosti Vašich tartaletek):
- 60g másla
- 15g panenského kokosového oleje (pro vůni)
- 60g cukru moučka
- 1 vejce
- 150g hladké mouky
- 70g kokosu
náplň:
- 2 velká vejce
- 150g moučkového cukru
- asi půl hrnku limetkové šťávy
- kůra z 1-2 limetek
- 2 lžíce másla
- 200ml smetany ke šlehání
Ze všech ingrediencí vytvořte hladké těsto a dejte ho na chvíli do lednice, bude se s ním lépe pracovat a chutě a hlavně kokosové vůně se lépe propojí. Přiznám se, že recept jsem vymýšlela “za pochodu”, takže doufám, že jsem si všechny gramáže poznamenala správně. Pokud se Vám náhodou těsto bude zdát příliš drobivé, přidejte ještě trochu kokosového oleje nebo másla, pokud příliš mastné, přisypte trochu mouky. :)
Poté těsto rozválejte na tenký plát (ale zase ne moc tenký, aby se naplněné tartaletky nelámaly) a vykrajujte kolečka o něco málo větší než je průměr formiček, ve kterých budete korpusy péct. Nejlepší je vykrajovat je nějakou sklenicí s tenkými stěnami, aby byla dostatečně ostrá a okraje koleček nebyly okousané. Ikdyž díky strouhanému kokosu stejně asi nebudou mističky zcela hladké. Kolečka pak vkládejte do zapékacích formiček, dejte si záležet, tartaletky by měly být krásné i pro oko. :)
Dno každého korpusu několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct na zhruba 10-15 minut dokud nebudou mít zlaté okraje, trouba by měla být vyhřátá na 170°C.
Nyní si připravte náplň. Nastrouhejte si kůru z asi dvou chemicky neošetřených limetek.
Do menšího hrnce vsypte cukr, přidejte vejce, čerstvou šťávu vymačkanou ze dvou až tří limetek, ostrouhanou kůru a dvě lžíce másla. Vše na plotně pomalu a za stálého míchání zahřívejte, směs se ale nesmí vařit, vejce by se srazila. Ve chvíli, kdy náplň začne houstnout, hrnec odstavte a dále vše míchejte. Po vychladnutí do směsi vlijte šlehačku, která by měla mít pokojovou teplotu.
Náplň přesuňte do vychladlých kokosových košíčků, klidně lžičkou. S každým košíčkem poté lehce klepněte, aby se srovnal povrch náplně. Menší vrstva je v tomto případě možná lepší, protože náplň je opravdu výrazná.
Tartaletky nechte chvilku odpočinout v lednici, aby se krém zpevnil, a můžete servírovat. :)
Ozdobit můžete košíčky tak, že na každý položíte tenký plátek čerstvé limetky.
Dobrou chuť!
2 komentáře
Kačka
Limetkové jsou prostě nejlepší a to mám přitom děsně ráda čokoládu, ale limetková kombinace je dokonalá a dokonce jsem tu náplň zvládla i já : D
Katka
Tartaletky byli naprosto úžasné. Sice je to pracné, ale luxusní. Staly se mím oblíbeným receptem.