Meruňkový cheesecake
Prý tu mám málo receptů s meruňkami, tak to trochu napravím. Cheesecake už je taková klasika a v kombinaci s meruňkami je z něj vynikající letní koláč, který lahodí i oku. :)
na formu o rozměrech cca 20*20cm si připravte:
- 190g hladké mouky
- 55g krupicového cukru
- 55g třtinového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
- 110g másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce mléka
náplň:
- 225g ricotty
- 80g smetanového jogurtu
- 200ml smetany ke šlehání
- 55g cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce
- cca 4 meruňky
meruňkový protlak:
- 170g meruněk (asi 3 kusy)
- 1 lžíci krupicového cukru
- 1/2 lžíce medu
- vanilku
Tři meruňky omyjte, rozpulte a každou půlku rozdělte na čtyři plátky. Ty naskládejte na menší pánev, posypte lžicí krupicového cukru, přidejte půl lžíce medu a vanilkový extrakt nebo dřeň ze čtvrtky vanilkového lusku. Pánev dejte na sporák a na mírném plameni vařte asi pět minut, dokud meruňky nezměknou. Poté je odstavte a nechte vychladnout.Mezitím připravte korpusový základ cheesecaku. V míse smíchejte suché ingredience, tedy hladkou mouku, oba druhy cukru, skořici, sůl a kypřicí prášek. Do suché směsi přidejte studené máslo nakrájené na kostičky (kdybyste přidali máslo změklé, bylo by těsto přiliš měkké a lepivé, a muselo by se před použitím nechat uležet v lednici), žloutek a asi dvě lžíce mléka. Někdo těsto zpracovává v robotu, ale já na to nemám trpělivost, raději ho zpracovávám rukama… Nejprve se vytvoří taková drobenka, ale mačkejte dál a vytvořte hladké a soudržné těsto.Těsto rovnoměrně namačkejte do připravené formy vyložené pečicím papírem a dejte stranou. Pečicí papír je lepší nejprve zmačkat do kuličky a roztáhnout, bude pak ve formě lépe držet tvar. Stejným způsobem jako výše si nakrájejte další asi čtyři meruňky a naskládejte je na připravený korpus. Náplň připravíte úplně jednoduše smícháním všech surovin, tedy ricotty, smetanového jogurtu, smetany ke šlehání, cukru, citronové šťávy, vejce a vanilkového cukru. Touto náplní přelijte meruňky v pečicí formě. Můžete samozřejmě použít i jiný krémový sýr jako mascarpone nebo philadelphii, já mám ale nejraději ricottu, je taková lehčí a dobře se tráví.
Nyní vezměte vychladlé meruňky, z pávne je přesuňte do vhodnější nádoby a ponorným mixérem rozmixujte. Vzniklou meruňkovou kašičku pak libovolně nakapejte na náplň a nožem nebo třeba špejlí v ní vytvořte mramorování.
Cheesecake dejte trouby rozpálené na 170°C a pečte asi 40 minut. Před vyndáním z trouby povrch dortu raději zkontrolujte zatřesením, pokud už povrch není tekutý, je hotový. Cheesecake nechte vychladnout ve formě na lince, pak ho (stále ještě ve formě, aby se nerozpadl) dejte alespoň na dvě hodiny chladit do lednice a můžete podávat. :)Přeji dobrou chuť!
3 komentáře
Jakub
Další top recept, sezónní ovoce a navíc cheesecake, tak to je vážně pecka! Když vidím fotky, napadá mě, zda-li by se povedlo také se zralejším mangem!?
katchenaa
Děkuji Vám za milý komentář, Jakube! :) Myslím, že s mangem by v tomto receptu neměl být problém, dobrý nápad. :)
Sofie Jirovská
Tak to je pecka :) Recept vypadá úžasně. Musím zkusit. V létě jsem dělala tento https://erecepty.eu/boruvkovy-cheesecake/ z čerstvých borůvek. Je to výtečný borůvkový cheesecake který dělám z domácí lučiny. Chuťově je to pecka. Díky za Vaši inspiraci.