Odpalované těsto
Odpalované těsto je základem mnoha francouzských, ale i českých moučníků. Jeho příprava není složitá, nicméně je potřeba dodržet pár základních kroků, aby se nám povedlo přesně tak křehké a nadýchané, jaké ho potřebujeme mít. :) Zde je základní recept.
cca na dva plechy budete potřebovat (záleží na typu a velikosti připravovaných dezertů):
- 250ml vody
- 100g másla
- 1/4 lžičky soli
- 170g polohrubé mouky
- 30g cukru
- 4 střední vejce
V hrnci nechte ve čtvrt litru vody rozpustit máslo a vedle v míse smíchejte suché ingredience (mouku, sůl, cukr). Ve chvíli, kdy máslo začne bublat, hrnec odstavte, přisypte k němu celou suchou směs a hrnec vraťte na sporák.
Vařečkou nebo stěrkou těsto důkladně hněťte a zpracovávejte, dokud se nevytvoří hladká hmota, která se nebude lepit ke stěnám hrnce. Těsto pak převalujte se strany na stranu ještě asi tři minuty.
Těsto v tomto stavu přesuňte pryč ze sporáku a nechte chvilku vychladnout. Zjistila jsem, že pokud se mi někdy odpalované těsto nepovedlo, dělala jsem chybu v tomto bodě, protože jsem vejce přidávala do příliš horké hmoty a ta se poté srazila. Ačkoliv se v některých receptech doporučuje vyklepnout vejce do těsta nevychladlého, mně se opravdu osvědčilo raději počkat. :)
Do těsta pak tedy přidávejte vejce. Vždy to další až po té, co první zapracujete. To proto, abyste viděli, zda už má těsto tu správnou konzistenci a další vejce tedy nejsou potřeba (každé vejce je jinak velké, takže čtyři vejce jsou přibližný počet, ale většinou odpovídá). Těsto nejprve zhrudkovatí, ale postupně se z něj opět stane konzistentní hmota. Správné těsto by nemělo být příliš hutné ani řídké, mělo by vytvářet jakési fousky, které vidíte na fotce níže.
Těsto pak přesuňte do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihněte špičku (nebo nasaďte ozdobnou kovovou špičku, pokud se třeba chystáte péct klasické české věnečky) a vytvářejte požadované tvary na plech vyložený pečicím papírem. :) Nezapomeňte mezi jednotlivými kousky nechávat dostatečný rozestup, odpalované těsto hodně nabyde na objemu.
Případné nerovnosti a nežádoucí špičky uhlaďte vlhkým prstem.
Prvních 8 minut věnečky (či profiterolky nebo jiné) pečte při 200°C, poté teplotu snižte na 170°C a pečte dalších 15-20 minut. Dezerty se krásně nafouknou a zezlátnou. Nechte věnečky alespoň minut vychladnout při pootevřené troubě a po vytažení každý kousek propíchněte tenkým nožem, aby mohla odejít pára a těsto se nevyfouklo.
Přeji Vám krásně nafoukané věnečky a větrníky! :)
3 komentáře
Milan
Polohruba mouka neni uplne originalni recept? Jaky je rozdil proti hladke?
Lída
Poprvé v životě jsem dělala odpalované těsto! Profiterolky se povedly na 1*. Další krok bude croquembouche.Moc děkuju za recept- a to jste velmi výrazně mladší než já:-))
Katka
Moc super recept, krásně se povedly. Už peču jen od vás. Děkuji za úžasné inspirace