Mandarinkový cheesecake
Máte doma zásoby mandarinek, ale už na ně ani nemáte chuť, protože se jimi cpete nepřetržitě od Mikuláše? :) Zkuste mandarinky zužitkovat trochu jinak a povyšte je na dezert!
Na malý cheesecake (ten na fotografiích má průměr 17cm) budete potřebovat:
na mandarinkovou omáčku:
- 100g krystalového cukru
- 2 vejce + 1 žloutek
- 150ml mandarinkové šťávy
- šťávu z jednoho citronu
- 40g másla
korpus:
- 100g máslových sušenek
- půl lžičky skořice
- 50g másla
náplň:
- 200g ricotty
- 200g řeckého jogurtu
- 1 vejce
- 40g krystalového cukru
- vanilku
- šťávu z jedné mandarinky
- šťávu z půlky citronu
- 1 plátek želatiny
Nejprve si uvařte mandarinkovou omáčku, je to v podstatě stejné jako příprava lemon curdu. Veškeré ingredience dejte do hrnce a za stálého míchání povařte do mírného zhoustnutí. Pozor, abyste ji nevařili déle než je nutné, vejce by se srazila. Omáčku poté odstavte, nechte ji vychladnout a přitom občas zamíchejte.
Nutno dodat, že záleží na tom, jakou chuť mají použité mandarinky. Pokud jim chybí kyselost, možná bude třeba přidat více citronové šťávy, aby měla omáčka tu správnou chuť, a naopak.
Dále rozemelte máslové sušenky se skořicí a zapracujte do nich rozehřáté máslo. U klasických máslových sušenek mám vyzkoušeno, že másla dávám polovinu gramáže sušenek, takže na 100g sušenek 50g másla, například u věnečků už je potřeba poměry trochu změnit. :) Sušenkovou drobenku namačkejte do dortové formy (ja jí vespod vykládám pečicím papírem, aby se pak dort dal snadno přesunout na talíř).
Náplň se podobá mé oblíbené cheesecakové. :) Ricottu mám v cheesecaku ze všech čerstvých sýrů nejraději, je opravdu lehká a nebude Vám po ní těžko jako třeba po mascarpone. Ačkoliv, takový poctivý a hutný cheesecake z mascarpone občas také není špatný.. :)
Vyšlehejte tedy dohladka ricottu, řecký sýr, vejce, cukr a vanilku (ať už extrakt nebo cukr). Nakonec přidejte čerstvou šťávu vymačkanou z jedné mandarinky a poloviny citronu.
Náplň nalijte na připravený korpus a dejte péct přibližně na 30-40 minut při 160°C. Hotový cheesecake se bude třást jako želé, ne jako tekutina. :)
Cheesecake nechte chvilku vychladnout a pusťte se do posledního kroku přípravy. Do menšího rendlíku dejte přibližně dvě lžíce studené vody (zkrátka aby bylo pokryté dno) a do ní namočte jeden plátek želatiny. Nechte ji nabobtnat, trvá to pár minut. Potom želatinu ve vodě lehce zahřejte (ale nevařte), dokud se zcela nerozpustí. Do želatiny rychle zamíchejte lžíci mandarinkové omáčky, aby želatina nezačala tuhnout. Želatinu nakonec zamíchejte do zbytku mandarinkové omáčky a vlijte na vršek cheesecaku. Celý dort dejte na pár hodin ztuhnout do lednice a máte hotovo. :)
Přeji dobrou chuť!
14 komentáře
yabanci
Hello there. I discovered your blog by means of Google whilst searching for a related topic, your web site came up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then. Bea Josiah Gayner
hindi movie
Informative article, exactly what I was looking for. Elsie Beltran Alphonso
720p
I am truly glad to glance at this webpage posts which contains lots of valuable data, thanks for providing such information. Dacie Hogan Durante Deina Eldridge Ellersick
yabanci diziler
I have read so many content on the topic of the blogger lovers except this post is in fact a good post, keep it up. Maryanne Raynard Veriee
indirmeden
Self love is important and I realise it few days back . Love yourself first than people will love you. Great transformation dear. Elyse Nickey Buehrer
indirmeden
Good answers in return of this question with genuine arguments and telling everything about that. Cindelyn Jory Tarrance
turkce
Dr. Orion, thank you for sharing your professional opinion on fluoride toothpaste. This post helped me a lot. Dalila Padgett Violetta
720p
I got this site from my buddy who shared with me regarding this site and now this time I am browsing this website and reading very informative posts at this place.| Ailee Job Stephania
turkce
It is really a great and helpful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing. Laurie Constantin Shiau
turkce
The mass, without exception, like to modulate and make use of looking at photographs with in the buff and, of course, unusually animated bitches. Here we have composed f in the highest format on our website, they settle upon give you the possibility to safeguard the intimate tenderness of inviting ingenious porn actresses. These are adorable blondes and brunettes as properly, they be captivated by to presentation inaccurate their relaxed tits and lissome asses. Unimaginable seductresses badger their legs by oneself in both directions in order to manifest perfectly shaved or, on the opposing, puffy pussies. As usual such ladies are everlastingly cheerful to express a lot in return general observation. Bendite Wait Dusen
yabanci
Yay google is my world beater helped me to find this outstanding internet site! Isis Berny Artur
amateur
After all, we should remember compellingly reintermediate mission-critical potentialities whereas cross functional scenarios. Phosfluorescently re-engineer distributed processes without standardized supply chains. Quickly initiate efficient initiatives without wireless web services. Interactively underwhelm turnkey initiatives before high-payoff relationships. Holisticly restore superior interfaces before flexible technology. Nadean Nate Gamber
turkce
Simply want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Fine along with your permission allow me to grab your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thank you one million and please carry on the rewarding work.| Babbie Ari Daberath
erotik
After looking over a handful of the blog articles on your web site, I seriously appreciate your way of blogging. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and tell me how you feel. Elbertine Ibrahim Debi