Perníkový dort
Můj syn miluje perníky a cokoliv s perníky spojeného, proto jsem mu ke čtvrtým narozeninám chtěla upéct ten nejlepší perníkový dort. :) Proběhlo pár zkoušek a vznikl dort z perníkového korpusu potřený višňovou marmeládou se smetanovotvarohovým krémem a perníkovým hasičským náčiním. Doufám, že pokud se dort rozhodnete upéct, bude Vám chutnat stejně jako nám! :)
na malý dort o průměru 18cm (jako na úvodní fotce) budete potřebovat:
- 3 vejce
- 80g cukru
- 50g oleje
- 100g hladké mouky
- 1/2 kypřicího prášku
- 2 lžičky kakaa
- 1 vrchovatou lžičku perníkového koření
- višňovou marmeládu
- 250g tučného tvarohu
- 200ml smetany ke šlehání
- 1 lžičku kukuřičného škrobu
- 80g moučkového cukru
Korpus je klasický dortový piškot, do kterého jsem navíc přidala perníkové koření a kakao. Nejprve oddělte žloutky od bílků, žloutky spolu s cukrem vyšlehejte do světlejší pěny, bílky do pevného sněhu a ten dejte prozatím stranou. V další míse smíchejte dohromady mouku, kypřicí prášek, kakao a perníkové koření. Do žloutků zapracujte olej a poté po částech přidávejte suchou směs. Naposledy do těsta opatrně vmíchejte sníh a vytvořte hladké těsto.Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a klepněte s ní o okraj kuchyňské linky, aby unikl přebytečný vzduch. Korpus pečte v troubě vyhřáté na 160°C přibližně 40 minut. Možná bude potřeba ho péct déle, před vytažením z trouby střed korpusu otestujte špejlí, abyste zjistili, zda je dopečený. Zhruba po pěti až deseti minutách můžete korpus vyndat z formy. Překlopte ho dnem vzhůru, abyste měli krásně rovný povrch. Zcela vychladlý (!) budoucí dort dvakrát rozřízněte a pokud se Vám korpus při pečení příliš vyboulil, seřízněte i tento vršek (nebo tedy spodek, jelikož bude obrácený), aby byl dort rovný a nepadal na jednu stranu. Všechny pláty bohatě potřete višňovou marmeládou. Můžete samozřejmě použít i jinou příchuť, ale doporučuji nějakou výraznější, rybízovou, ostružinovou, apod.
Krém připravíte úplně jednoduše. Pokud jste někdy vyráběli domácího pribiňáčka, bude Vám postup povědomý. :) Z vysokoprocentní smetany vyšlehejte šlehačku, k ní přidejte lžíci kukuřičného škrobu pro větší pevnost krému, dále prosátý moučkový cukr a tučný tvaroh z vaničky. Hotovo. Potřete s ním jednotlivé části korpusu a pokud chcete, nechte si část krému i na potření boků. Celkový tvar uhlaďte dortovým nožem nebo širokou stěrkou. Takto připravený dort dejte na chvíli do lednice ztuhnout a připravte si ovoce na ozdobu.Tato verze byla zkušební, oslavenec v pozadí. :) Oficiální narozeninový dort byl tento hasičský, upečený z dvojité dávky. :) Asi není podle nejmodernějších trendů, ale Kryštůfek z něj měl radost, hasiče miluje, takže motiv byl jasný. Perníky jsem vykrajovala podle šablon stažených z internetu, překleslených na karton a vyřezaných do těsta. Takže fantazii meze neklaďte a ať se dílo daří! :)