Moučníky, koláče, buchty

Jahodový mřížkový koláč

Tenhle koláč jsem upekla jen tak, aby nebyl prázdný stůl… Neplánovala jsem o něm psát, ale sešlo se mi tolik žádostí o recept, že jsem prostě musela. :) Koláč je vynikající, mimochodem. :)

na velkou koláčovou formu o průměru 30cm budete potřebovat:

  • 320g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • špetku soli
  • 220g másla
  • 110g podmáslí

  • 1kg jahod
  • 100g krystalového cukru
  • 70g třtinového cukru
  • 30g kukuřičného škrobu
  • špetku soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru

Recept jsem převzala z jednoho amerického blogu. Koláč na fotografiích jsem pekla z polovičného množství surovin, ve formě o průměru 19cm.

Mouku, sůl a cukr smíchejte dohromady. Přidejte změklé máslo spolu s podmáslím a rukama je dobře propracujte se suchými ingrediencemi. Pokud doma zrovna nemáte podmáslí, můžete ho v poměru 1:1 nahradit jogurtem a mlékem, tedy 55g jogurtu a 55g mléka. Zpracujte hladké těsto a dejte ho na půl hodiny odležet do lednice. Mezitím si omyjte a očistěte asi kilo jahod. Jahody nakrájejte na plátky, dejte do mísy a přisypte k nim oba druhy cukru, kukuřičný škrob, sůl, zázvor a vymačkejte na ně asi dvě lžíce čerstvé citronové šťávy. Vše důkladně promíchejte a dejte jahody stranou, škrob se do nich vsákne a jahody pustí šťávu.Těsto vyndejte z lednice, rozdělte ho na poloviny a z jedné vyválejte plát o průměru trochu větším než je průměr vaší koláčové formy. Na válečku ho opatrně přeneste do předem vymazané formy a upravte okraje. Na spodní plát dejte jahodovou náplň. Druhou polovinu těsta také vyválejte a rádlem ho rozdělte na několik proužků. Ty poté pokládejte na náplň tak, aby vytvořily mřížku. Z případného zbytku těsta můžete uplést copánek okolo okraje koláče. Mřížku potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubým třtinovým cukrem.

Koláč pečte při 175°C asi 45-60 minut, podle velikosti Vaší formy. Doporučuji dát si během pečení pod formu ještě plech, je možné, že bude z koláče vytékat šťáva. Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout, aby se Vám nepotrhal, a můžete ho podávat.

Přeji dobrou chuť! :)

Sharing is caring!

2 komentáře

  • Petra

    Dobry večer Kacko, Poprvé jsem pekla s rebarborou -nebyly jahody😊 byl skvělý.no a dnes už s jahodami tak jsem zvědavá až zakrojime. Ale nepochybuji o tom,že bude báječný, jako vše vyzkoušené od vás.jste prostě TOP! 😊