Rebarborový crumble
Sezóna rebarbory je tu. Pokud jste dostali od nějakého vášnivého zahrádkáře pár řapíků nebo jste si je nakoupili na trhu a teď nevíte, co s nimi, mám pro Vás báječný a chutný recept! Crumble nebo krambl, jak chcete, prostě zapečené ovoce křupavou drobenkou navrchu. Těžko slovy popsat, jak dobré to je. A navíc celkem bez práce. :)
Na střední zapékací formu si připravte:
- cca 350g očištěné rebarbory
- pár kousků červeného ovoce
- 1 jablko
na drobenku:
- 100g celozrnné pšeničné mouky (nebo jiné)
- 100g drcených ovesných vloček
- 100g třtinového cukru
- 80g másla
- špetku soli
- špetku skořice
- pár kapek citronové šťávy
- lžíci vanilkového cukru
Nejprve si očistěte rebarboru, u každého řapíku odřízněte konce, pár centimetrů na každé straně. Pak každý nožíkem oloupejte a nakonec je nakrájejte na kostičky.
Takto připravenou rebarboru vsypte do zapékací misky a přidejte k ní pár druhů jiného ovoce pro zajímavější chuť a hezčí barvu. Já jsem přidala pár kousků rybízu, jahody a jedno jablko.
Drobenku připravíte jednoduše smícháním všech ingrediencí, poměry si můžete upravit podle Vašich chutí, já mám raději sušší a křupavou drobenku, proto dávám méně másla.
Drobenkou rovnoměrně posypte ovoce a vše dejte zapéct při 180°C, asi na 20 minut.
Ovoce krásně pustí šťávu a celý crumble se tak rozvoní, že se do něj určitě pustíte ihned po vytažení z trouby. :) Teplý je stejně nejlepší!
Dobrou chuť!