Domácí müsli tyčinky
Patříte mezi náročné zákazníky, kteří v obchodě studují etikety na potravinách a jsou nespokojení s množstvím přidané chemie pro vylepšení chuti, barvy nebo třeba s přítomností palmového oleje, který se v poslední době tolik řeší (což je samozřejmě dobře)? To se Vám jistě bude hodit tento recept na domácí müsli tyčinky, které upečete pouze z kvalitních surovin a ještě navíc ušetříte.
Na 14 tyčinek budete potřebovat:
- 100g másla
- 100g třtinového cukru
- 3 lžíce medu
- 200g vloček
- 100g slunečnicových semínek
- 50g sezamu a lněných semínek
- 50g nasekaných vlašských ořechů
- 100g sušených brusinek, rozinek
- lžička skořice
Předehřejte si troubu na 160°C a v míse smíchejte vločky, všechna semínka, nasekané vlašské ořechy a sušené ovoce. Tuto směs vysypte do formy vyložené pečicím papírem a dejte do trouby asi na deset minut. Vločky a semínka získají lepší chuť a budou křupavější.
Mezitím si na pánvi rozhřejte máslo, med a třtinový cukr.
Suchou směs, kterou vyndáte z trouby, vysypte do pánve a důkladně ji v másle, cukru a medu obalte. Dejte pozor, abyste vše zamíchali opravdu rovnoměrně, tyčinky by pak nedržely pohromadě.
Z pánve vše přesuňte opět do formy s pečicím papírem, uhlaďte a klidně trochu přitlačte. Pekla jsem ve formě o rozměrech 20x25cm, to je ideální velikost. Dříve jsem tyčky zkoušela péct ve větším pekáčku, ale vrstva byla nižší a při krájení se tyčinky lámaly. Nakonec jsem je rozsekala úplně a sypala jsem si je do jogurtu jako zapékané müsli, ale i to bylo výborné. :)
Dejte péct na dalších 30 minut.
Po vyndání z trouby nejprve nechte plát zcela vychladnout, dokud nebude pevný. Poté ho ostrým nožem rozkrájejte na cca 14 stejných tyčinek.
Tyčinky jsou vynikající, křupavé a jakoby obalené v karamelu. Na můj vkus byly možná až přilís lepivé, možná bych příště ubrala trochu medu, ale záleží na každém, jaké má chutě. :) Je to dokonalá svačina pro děti i dospělé.
Dobrou chuť!