Štafetky
Na štafetky v moderní cukrárně zřejmě nenarazíte, jsou totiž tak trochu retro. Ale tak skvělé retro! Je to jeden z mých nejoblíbenějších dezertů, kombinace kávového krému a tenkých sněhových plátů… navíc máčené v čokoládě… mňam. :)
Připravte si:
- 100g bílků (asi ze tří vajec)
- 100g moučkového cukru
- špetku soli
- 30g kokosu nebo mletých ořechů
- 40g hladké mouky
krém:
- 130ml mléka
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 2 žloutky
- 70g cukru
- 1 lžíci rumu
- 1 lžičku mleté kávy
- 1/2 – 1 lžičku instantní práškové kávy
- 100g másla
Začněte šlehat bílky se špetkou soli a ve chvíli, kdy mají pěnovou konzistenci, jsou polotuhé, do nich po částech začněte přisypávat moučkový cukr. Do pevného sněhu pak přidejte strouhaný kokos a hladkou mouku. Tyto dvě ingredience už zapracujte pouze stěrkou.
Bílkovou hmotu širokou stěrkou rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 160°C ji upečte dorůžova, trvá to zhruba patnáct minut. Snažte se těsto rozetřít do tenké a souměrné vrstvy, pokud budete mít při okrajích vrstvu těsta slabší, rychleji se připálí (jako se to stalo mně :)). Někdo radí pečicí papír před nanesením těsta pomazat máslem, aby se plát dal lépe odlepit, ale já jsem tento krok vynechala a nebyl problém.
Upečený plát dejte stranou a pusťte se do přípravy krému. Do rendlíku dejte dva žloutky, lžíci kukuřičného škrobu, cukr, mléko, trošku rumu, lžičku instantní kávy a ráda přidávám ještě půl lžičky mleté kávy, líbí se mi, že je pak v krému vidět. Celou směs za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí, poté ihned odstavte a dále míchejte, aby se krém nesrazil. Do vychladlého žloutkového krému zašlehejte změklé máslo.
Plát rozdělte na čtyři pruhy a krémem je na sebe přilepte. Celý útvar dejte alespoň na hodinu do lednice, aby krém ztuhl a zjemnil sněhové pláty. Poté ho ostrým nožem rozkrájejte na krychličky (popřípadě kvádry, zaleží na Vás).
Každou jednotlivou štafetku pak namočte do čokolády rozpuštěné s trochou másla, opět nechte ztuhnout v lednici a pusťte se do nich! :)
Dobrou chuť!